...

Kako ojačati imunitet

Snažan imunološki sustav štiti nas od štetnih patogena te brani organizam od infekcija i drugih bolesti.  Najbolje što možete učiniti za održavanje svog imunološkog sustava je usvajanje strategije zdravog života. 

U nastavku vam donosim 5 načina kako ojačati vaš imunološki sustav:

 1. Namirnice koje jačaju imunološki sustav
 2. Redovita tjelovježba
 3. San
 4. Meditacija
 5. Pravilna higijena
Namirnice za imunitet

Namirnice koje jačaju imunitet

Med
Med, matična mliječ i propolis, poznati su po svojim ljekovitim i blagodatnim svojstvima. Obiluje mineralima, enzimima, aminokiselinama te uklanja slobodne radikale u tijelu. Prirodni antioksidans s antibakterijskim i antimikrobnim djelovanjem a može se primijeniti na sve moguće načine. Možemo ga konzumirati u hrani, napitcima ili nanositi izravno na kožu. Iskoristite blagodati ovog prirodnog  eliksira.

Crna čokolada
Sadrži oksidans zvan teobromin koji štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. No, budite umjereni s količinom; iako izrazito zdrava, crna čokolada ima visoku kalorijsku vrijednost.

Špinat
Namirnica izrazito bogata hranjivim sastojcima i antioksidansima kao što su flavonoidi, karotenoidi, vitamin C i E.

Avokado
Namirnica antibakterijskih svojstava, bogata antioksidansima, zdravim masnoćama i aminokiselinama. Ubacite ovu namirnicu u prehranu; pripremite umake, salate ili ju konzumirajte kao grickalicu za međuobrok.

Brokula
Još jedan izvor vitamina C koji snažno djeluje na imunološki sustav.

Gljive
Također potpomažu radu imunološkog sustava, obiluju vitaminom B, selenom, riboflavinom i niacinom. Budite maštoviti i uvedite ovu namirnicu u neki od svojih obroka (ubacite ih u juhu, kajgana sa gljivama,…)

Crvena paprika
Još jedan bogat izvor vitamina C uz niski glikemijski index. Ubacite ju u salate, doručak, glavna jela.

Kurkuma
Kurkuma sadrži antioksidativne i protuupalne učinke te utječe povoljno na imunološki sustav. Mnogi ju koriste kao začin u kuhanju. Ako niste, svakako ju uvedite u svoj meni, daje hrani egzotičan okus.

Citrusno voće
Naranče, grejp i limuni obiluju vitaminom C i time odlično pomažu u prirodnom jačanju imuniteta. Iscijedite svako jutro dvije naranče i pola limuna i popijte ih uz doručak (izbjegavajte konzumaciju citrusa na prazan želudac ako imate problema s gastritisom)

Borovnica
Izrazito antioksidativno djelovanje, uklanja slobodne radikale, smanjuje upale u tijelu i jača imunitet. 

Đumbir
Sadrži jaka protuupalna i antioksidativna svojstva te ga se često koristi u pripremi raznih jela, deserta i namirnica.

Češnjak
Najuobičajeniji kućni lijek za prehladu i prirodno jačanje imuniteta. I dan danas viđam oca kako nasjeckani češnjak priprema na prepečenac. 😀

Zeleni čaj
Svi znaju za antioksidativno djelovanje zelenog čaja pa tako ne može promaknuti niti ovoj listi. Zeleni čaj obiluje flavonoidima a ako ne volite kavu ili crnu čokoladu (postoji li takva osoba uopće 😀 ) ovo je sjajna alternativa. 

Kefir
Pomaže u održavanju prirodne mikroflore crijeva svojim aktivnim  bakterijskim kulturama.

Suncokretove sjemenke
Imaju antioksidativna svojstva, pomažu u otklanjanju štetnih radikala te obiluju vitaminom E. Dodajte ovu sjemenku u svoj meni kao grickalicu, salate ili kao zdravi doručak.

Badem
Bogat izvor magnezija, vlakana, mangana i vitamina E te smanjuje upalne procese u tijelu. Možete ga dodati u gotovo sve; doručak, međuobrok, salate, tjestenine,…

Batat
Bogat antioksidansima i vitaminom A, štiti kožu od vanjskih utjecaja, čini ju zdravijom i otpornijom.

Redovita tjelovježba

Redovita tjelesna aktivnost važna je za opće zdravlje pojedinca a samim time i za zdrav imunološki sustav. Dobra cirkulacija u tijelu pomaže stanicama imunološkog sustava da učinkovito obavljaju svoj posao.

Znanstveno je dokazano da samo 20 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno, stimulira imunološki sustav i stvara protuupalna stanična tijela u organizmu.

Dodatne ideje za kućni trening možete pronaći ovdje:

Vjezbe za trbuh
VIDEO Vježbe za trbuh
VIDEO Vježbe za leđa
Kućni trening za početnike

San

Prema preporuci WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), odrasloj osobi preporučuje se minimalno 6-8 sati sna. Optimalna količina sna pomaže u redukciji stresa, regulira pravilan rad i izlučivanje hormona te jača imunološki sustav.

Meditacija

Vjerujem kako je ovo najbolji mogući  trenutak da ju isprobaš baš sada.:)
Meditacija će unaprijediti tvoje fizičko i mentalno zdravlje a evo što sam naučila u dva i pol mjeseca svakodnevne meditacije:

 • kako pravilno i duboko disati
 • živjeti u sadašnjem trenutku
 • biti zahvalna na svemu što imam i jesam
 • njegovati osjećaj mira i ravnoteže 
 • da prestanem stalno nekamo žuriti i distraktirati um nepotrebnim informacijama, događajima
 • povećanje fokusa
 • uživati i veseliti se malim stvarima
 • biti istinski radosna
 • kreirati život onako kako ja želim 
 • bolja kontrola vlastitih emocija
 • biti u miru sa sobom što god da se dešava u vanjskome svijetu 

Ideje za meditaciju možeš pronaći na Youtube kanalu ili kupiti neki online program. Ja meditiram prema programu dr. Joe Dispenze i svakako ti preporučujem njegove vođene meditacije.

meditacija

Pravilna higijena

Uslijed pojačane higijena te učestalog i pravilnog pranja ruku, ne zaboravite dodatno zaštititi vašu kožu. Koža je prvi organ koji  dolazi u kontakt sa štetnim patogenima stoga vodite i pojačanu brigu o njoj. Nakon svakog pranja, bilo sapunom ili dezinficijensom, nanesite hidratantnu kremu na kožu. 

Suha koža sklona je pucanju i nastanku ragada a to je još jedan ulaz za infekcije.

higijena ruku

I za kraj, ponovimo još jednom: posvetite se usvajanju strategije zdravog života. Na zdravlje treba misliti na vrijeme i tijekom cijele godine, ne kampanjski, na određene dane ili događaje u godini.

Budite mi zdravi i aktivni,

Kristina