...

SVE ŠTO TREBAŠ ZNATI O PODLOGAMA ZA VJEŽBANJE

(Vodič za kupovinu + recenzija 2023.)

Kako odabrati savršenu podlogu za vježbanje za vaše specifične potrebe i ciljeve? O čemu treba povesti računa kada je u pitanju odabir vaše prostirke te koje sve parametre treba uzeti u obzir? U ovome članku istražujemo: 

Sadržaj članka:

ZAŠTO JE VAŽNO ODABRATI PRAVU PODLOGU ZA VJEŽBANJE?

Odabir odgovarajuće podloge za vježbanje igra ključnu ulogu u cjelokupnom iskustvu vježbanja. Ne radi se samo o odabiru lijepog dizajna ili kako da prođemo najpovljnije. Radi se o vašoj sigurnosti tokom vježbanja, zaštiti od ozljede, udobnosti i potpori. Dugoročno, kada ste donijeli odluku da želite uložiti u ovaj komad osnovne opreme za vježbanje, vi ulažete u svoje zdravlje, udobnost i učinkovitost vaše fitnes rutine. 


KOJU PODLOGU ZA VJEŽBANJE ODABRATI?

Odabir odgovarajuće podloge za vježbanje ovisi o nekoliko faktora, a evo o čemu valja povesti računa kako bi bili sigurni da ste napravili dobar odabir za vas:

OD KOJE VRSTE MATERIJALA SE IZRAĐUJE PODLOGA ZA VJEŽBANJE?

Podloge za vježbanje izrađuju se od različitih vrsta materijala, i svaka od njih je specifičnih karakteristika i značajki (npr. antialergijska svojstva; eko materijali,…). Uobičajeni materijali koji se koriste za izradu podloga za vježbanje su prirodno eko materijali, guma, pjena, vinil, mikrotekstilna vlakna i lateks.

KOJU DEBLJINU PODLOGE ZA VJEŽBANJE IZABRATI: TANJU ILI DEBLJU?

Debljina podloge za vježbanje važan je faktor koji utječe na udobnost i potporu tijekom vježbanja. Izbor debljine ovisi o vrsti vježbanja koje prakticirate, vašim osobnim preferencijama i potrebama. Nema univerzalne debljine koja odgovara svima, pa je preporučljivo prilagoditi debljinu podloge prema vrsti aktivnosti koju prakticirate i vlastitim potrebama. 

Na primjer, ako kombinirate različite vrste vježbi (joga, pilates, treninzi srednjeg intenziteta), možete odabrati srednju debljinu kako biste dobili ravnotežu između stabilnosti i udobnosti.

Debljina podloga kreće se od 5 mm debljine do 10+ mm debljine. Obično se preporuča da su tanja podloge, npr. 5 mm pogodne za vježbe slabijeg intenziteta (joga, pilates) a deblje podloge, 10+ mm se preporučaju za aktivnosti jakog intenziteta. Proučite našu tablicu, u kojoj smo usporedili prednosti i mane svake podloge, kao i preporuku za njihovo korištenje.

JE LI BOLJE VJEŽBATI NA PROSTIRCI ZA VJEŽBANJE NEGO NA PODU?

U jednom od istraživanja provedenom u grupi starijih žena,  utvrđeno je kako vježbanje na kvalitetnoj podlozi poboljšava ravnotežu i čini vježbanje učinkovitijim (1). Osim toga, vježbanje na prostirci ima i druge benefite na cjelokupno iskustvo vježbanja:

KAKO ODRŽAVATI PODLOGU ZA VJEŽBANJE?

Što bolje održavate svoju prostirku za vježbanje, duže ćete ju imati, njezini preformansi će biti očuvaniji i izbjeći ćete nakupljanje neugodnih mirisa. Evo nekoliko smjernica za pravilno održavanje prostirke:

🖤✨🛒🛍️✨🖤

RECENZIJA KVALITETNIH I POVOLJNIH PODLOGA ZA VJEŽBANJE

(od 8-20 €)

Pregled najkvalitetnijih i povoljnih multifunkcionalnih podloga za vježbanje koje možeš koristiti za vježbe srednjeg (yoga, pilates, vježbe sa vlastitom težinom tijela, istezanje, mobilnost) do visokog intenziteta (aerobik, cardio, HIIT, trening snage).

DOSTAVA: Svaki dobavljač ili proizvođač može imati svoj vlastiti proces obrade narudžbi i vrijeme dostave. Uvijek provjerite uvjete i informacije dostave kako biste dobili točne informacije. Dostava u prosjeku bude kroz 2-7 dana, a ovisno o vašoj narudžbi, ako je veća, dostava se ne naplaćuje.

*RECENZIJA KUPACA*

*RECENZIJA KUPACA*

💎✨🏆👑

RECENZIJA PREMIUM PODLOGA ZA VJEŽBANJE, SREDNJEG DO VISOKOG CJENOVNOG RANGA

(od 25-70 €)

ZAKLJUČAK

Odabir odgovarajuće podloge za vježbanje ključna je za udobnost, sigurnost i učinkovitost vašeg vježbanja. Svaki materijal ima (guma, pjena, pluto,  PVC-a, itd.), ima svoje prednosti i nedostatke, a važno je uskladiti svoje potrebe i preferencije s karakteristikama podloge. 

Debljina podloge također igra važnu ulogu, prilagođavajući se vrsti vježbi koje prakticirate. Održavanje higijene podloge redovitim čišćenjem produžit će njenu trajnost i osigurati čisto okruženje za vježbanje. Konačni odabir ovisi o vašim individualnim potrebama, preferencijama i vrsti vježbi koje prakticirate, čime se osigurava potpora, udobnost i sigurnost tijekom svake sesije vježbanja.

Literatura:

1. The Effects of Pilates Mat Exercise on the Balance Ability of Elderly Females. Ju Hyun, PT, MS,1 Kak Hwangbo, PT, PhD,2,* and Chae-Woo Lee, PT, MS1 2. TOP FIVE BENEFITS OF EXERCISE MATS

Kristina Mikolcic - Medical Nurse and Fitness Trainer

Helping women to become their most sensual selves thorugh fitness & dance

@kristinabodylab

@kristinamikolcic

support@kristinamikolcic.com

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?