...

OPREMA ZA VJEŽBANJE KOD KUĆE

(Evo što ti je ZAPRAVO potrebno)

Kada je u pitanje oprema za vježbanje kod kuće, fitnes industrija nam nudi na stotine rekvizita, sprava i opreme za vježbanje. U mora svih tih opcija, itekako može biti zbunjujuće što izabrati. A ako si početnik koji tek kreće, vrlo vjerovatno da će te samo još dodatno zbuniti i stvoriti zbrku, te ćeš dobiti dojam “kako ti baš sve treba” i odustati od ideje da kreneš koliko sve to košta.

Kako bi ti odklonili i umanjili ovu zbrku, odlučili smo napraviti popis osnovnih rekvizita za vježbanje kod kuće, odnosno, koja oprema ti je zapravo potrebna za efikasan trening kod kuće i postizanje tvojih fit rezultata. Kao netko tko je u fitnes industriji više od 10 godina te brojim preko 9000 zadovoljnjih klijenata diljem svijeta, itekako ti mogu preporučiti s čime valja krenuti, kako ti ne bi gubio/-la svoj novac niti vrijeme.

Sadržaj članka:

OSNOVNA OPREMA ZA VJEŽBANJE KOD KUĆE

(TOP 7 ⭐⭐⭐⭐⭐)

U nastavku ti predstavljamo osnovnu opremu za vježbanje kod kuće, koju bi svaki početnik ili vježbač sa iskustvom trebao imati kod kuće. Ako želi postići ozbiljnije rezultate, bilo da želiš smršaviti ili dobiti na masi, sve to možeš postići i kod kuće. Evo što bih ti preporučila, kao osobni trener, u što bi valjalo dugoročno uložiti novac. Također, pretražili smo internet, i odabrali kvalitetom i cijenom najbolje opcije za tebe.

1.BUČICE

Ako planiraš uložiti u opremu za vježbanje kod kuće, onda bi to svakako trebao biti jedan par bučica. Bučice su moj #musthave kada želim odraditi trening kod kuće. Isto uvijek preporučam svojim klijentima. Možeš ih uzeti komadno ili u paru, a postoje različiti oblici, boje, materijali i kilaže. Ono što bih ti ja preporučila, ako možeš, uzmi si par bučica iste kilaže. Ako nisi u financijskoj mogućnosti, uzmi jednu bučicu pa kasnije naruči i drugu.

Ako si početnik/-ca, svakako kreni sa bučicama od 2kg. Možeš uzeti i 1kg, no tijelo će se vrlo brzo naviknuti i tada će ti bučice biti prelagane i neće raditi nikakav stres niti dodatan napor na mišiće. Bolja ideja bi bila odmah uzeti bučice od 2kg, ali tu odluku donesi sam/-a s obzirom na to koliko čvrsto planiraš vježbati kod kuće.

Ja osobno imam bučice od 5kg. I to mi se pokazalo kao dugoročno najbolje riješenje. To je dovoljno velika kilaža kako bi odradila kvalitetan trening kod kuće, za cijelo tijelo (ruke, trbuh, leđa, gluteus, noge), a da pri tome stvorimo dovoljnu količinu stresa na svoje tijelo i mišiće te imam željene rezultate. 

MOJ SAVJET ZA TEBE:

– ako si potpuni početnik, kreni sa bučicama od 2kG
– ako već neko vrijeme vježbaš, imaš iskustva u vježbanju, te želiš smršaviti ili dobiti na masi, odaberi bučice od 5kg (najbolja opcija ako planiraš ozbiljno vježbati kod kuće)

– ako imaš financijsku mogućnost i možeš (ovo nije obavezno već opcionalno), uzmi jedan par od 2kg i drugi par od 5kg. Kako ti tijelo jača, na taj način ćeš se samo prebaciti sa manje kilaže na veću kilažu kada osjetiš da tijelo može.

Bučica od 2kg
Bučica od 5kg

2. ELASTIČNE TRAKE ZA GLUTEUS (BOOTY BAND) I CIJELO TIJELO

Drugi rekvizit koji ti je potreban za odličan trening u kućnom izdanju su elastične trake. Elastične trake su najpraktičniji komad opreme koji ćeš ikada imati iz više razloga: jeftine su, praktične, mogu ići sa tobom bilo gdje, ne zauzimaju prostor, ima ih u različitim oblicima, otporima i veličinama te možeš odraditi cijelo tijelo s njima. Elastične trake se proizvode od dva tipa materijala: gume/lateksa (gumene trake) ili tkanine.

TRAKA ZA GLUTEUS OD TKANINE

Ako želiš imati traku koja će dugo trajati, i želiš raditi vježbe za gluteus i noge, onda ti definitvno preporučam traku od tkanine. Bolje prijanjaju, ne “rolaju se gore” te ćeš nesmetano vježbati, ne štipaju i lako se održavaju (doslovno ih možeš oprati u mašini). Što se otpora tiče, ako si početnik/-ca, biraj najslabiji otpor, ako već vježbaš, jači otpor. One su malo skuplje u odnosu na lateks trake, no trajati će 10x duže.

Set elastičnih traka s tekstilom i različitim otporima

TRAKA ZA GLUTEUS OD LATEKSA

Elastične trake za gluteus proizvedene od latkesa su nešto jeftinije od onih proizvedenih od tkanine. One su također dobar rekvizit za odraditi kućni trening, a najčešće dolaze u pakiranju od 3 ili 4 komada s različitim otporima; od najslabijeg prema jakom otporu. Lateks trake su odlične za početnike, i otpor im je puno slabiji u odnosu na trake od tkanine. Što se tiče nekih nedostataka, znaju se rolati gore te zbog toga mogu ometati trening, mogu štipati kožu, brže pucaju a nekima može smetati ako su alergični na latkes.

MOJ SAVJET ZA TEBE:

– koji god materijal trake odabereš, nećeš pogriješiti. Stvar je osobnih prefernci i budžeta kojim raspolažeš

– ako želiš traku koju ćeš dugo koristiti, sa kojom ćeš neometano moći vježbati, i koja ima jači otpor, odaberi traku od tkanine

– ako tek krećeš, i želiš “vidjeti kako će sve ići”, možeš krenuti sa lateks trakama.

Mini Bands 4x Pink SET s različitim otporima

ELASTIČNA TRAKA ZA CIJELO TIJELO

Elastična traka za cijelo tijelo je duža od trake za gluteus, a sa njom ćete moći odraditi cijelo tijelo, uključujući i gluteus. Ona također dolazi u različitim oblicima, otporima i bojama, najčešće u pakiranju od 2 do 4 komada, a proizvodi se od gume. Kao i kod lateks traka za gluteus, ove trake su također nešto više sklonije pucanju. Stoga ti preporučam da biraš dvostrane trake. One su jače i kvalitetnije u odnosu na trake sa jednim slojem gume.

Ako volite zabavne i dinamične treninge, ovaj tip trake će vam to omogučiti. 

Set od 4 trake s različitim otporima

3. GIRJA

Sljedeći multifunkcionalni komad opreme za vježbanje kod kuće je girja. Girja je definitvno među mojim omiljenijim rekvizitima za trening, a s njom također možete oblikovati cijelo tijelo, a posebno potiče aktivaciju mišića trupa. To znači da ćete dodatno raditi i na vašim dubljim mišićima trbuha i na stabilizaciji što je jako bitno za zdravlje vaše kralježnice i posturu.

Girju možete naći u različitim vrstama (standardne, natjecateljske, podesive), bojama, materijalima (ljevano željezo, čelik i plastika) a mogu težiti od 2kg do 92kg. Ako ste početnik, odaberite girje od 4-7kg. Ako niste početnik, možete birati girje s večim kilažama. Koju god girju da odaberete, ne možete pogriješiti. Girja će vam svakako dati jednu novu dimenziju treninga.

Gumirana girja 4kg
Podesiva girja 3,4-18kg

4. PODLOGA ZA VJEŽBANJE

Sljedeći rekvizit na našoj listi opreme za vježbanje kod kuće je prostirka. Ako se pitaš zašto ju nismo naveli prije, čisto iz razloga što ona nije najbitniji komad opreme kako bi se pokrenuli. Prostirka će nam dati dodatnu ugodnost i stabilnost tokom treninga. Na tržištu ćemo pronaći mali milijon njih, a koju ćeš odabrati, više je stvar osobnog ukusa i financija, budući da možemo naći prostirke od nižih cijena pa sve do onih i iznad sto eura.


Ako doneseš odluku da želiš uložiti u prostirku, moj savjet je da uložiš u malo bolju prostirku, jer se nekvalitetne prostirke skližu, sigurnost im je manja i brzo se unište. A to nam onda ne daje niti sigurnost, udobnost i funkcionalnost.


Kada biraš svoju prostirku, vodi računa o sljedećem:

– debljini (što je podloga deblja, biti će ti udobnija i neće te žuljati)
– materijalu (vanil, guma, pamuk ili pluto)
– teksturi (birajte one rebraste jer će vam se manje sklizati i biti ćete stabilniji)
– prijanjanje za pod (podloga će bolje prijanjati za pod i neće se sklizati i pomicati). Takve podloge su napravljenje od TPE gume (termoplastični elastomer) i PVC materijala
– veličini (birajte duže prostirke, od 170cm na dalje i šire, one od 50cm)
– stil (odaberite prostirku koju će vam se sviđati na oko, jer će vas to dodatno motivirati na pokret)

Premium prostirka 180x60x0,8 cm
Podloga za vježabnje Dual 183 × 61 × 0,6 cm

5. VIJAČA ZA PRESKAKANJE

Želiš odraditi dobar i nimalo dosadan kardio trening kod kuće? Bez da morate uložiti u skupu kardio opremu poput sobnog bicikla, trake za trčanje, orbitrek i slično? Preskakanjem užeta u 10 minuta sagorjet ćete više kalorija (do 150 kcal) nego ako trčite (između 100-130 kcal), a dodatan plus, mnogo je zabavnije i nisu skupe.


Uže za preskakanje se izrađuje od PVC materijala, čelika ili konopca i svaki materijal će vam dati drugačiji osjećaj preskakanja. PVC i konopac su po meni puno bolji i udobniji. Što se vrsta tiče, možete naći podesiva uža, standardna, brzinska uža, uža s težinom i uže za freestyle. Odabir užeta ovisi o vašim ciljeva. No ako ste početnik, standardno uže će biti dobar odabir za vas.

Power Rope, promjer 22 mm, duljina 2,7 m - težina 1500 g
Podesiva vijača Red, dužina 301 cm

6. VALJAK ZA MASAŽU

Na listi opreme za vježbanje kod kuće svakako moramo ubrojiti i valjak za masažu ili foam roller. Masažni valjak koristimo kako bi zagrijali naše mišiće i odradili što bolji  i sigurniji trening. Koristi se i za relaksaciju i oporovak mišića nakon treninga. Njime također možemo provesti i self-masažu kako bi ublažili bol i opustili kritična mjesta. Na dalje, valjak za masažu koristi se i u rehabilitaciji, povećanju fleksibilnosti, aktivaciji mišića, neki ga koriste i za smanjenje celulita, a često se koristi u yogi i pilates vježbama.

Foam roller dolazi u različitim veličinama, oblicima i gustoći, a najbolje ga je birati prema osobnim preferencama i potrebama. Također, važno je napomenuti da se prije korištenja valjka za masažu educirate i savjetujete sa stručnom osobom (fizijatar, osobni trener), kako bi naučili pravilnu tehniku te ga koristili na siguran način.

Valjak za masažu i vježbanje, dužina 33 cm, širina 14 cm

7. PILATES LOPTA

I zadnji rekvizit koji po našem mišljenju spada pod osnovnu opremu za trening kod kuće jest pilates lopta, ili stability ball/fitball. Ovo je odličan rekvizit iz nekoliko razloga: možete izvoditi različite vježbe i biti veoma maštoviti. Izbjeći ćete dosadne treninge, jača mišiće i odlična je za poboljšanje ravnoteže i stabilnosti. S njom ćete ojačati i vježbati cijelo tijelo, a posebno aktivira i jača duboke mišiće trbuha i mišiće zdjelice. Također se koristi i kod povećanja mobilnosti, fleksibilnosti, u rehabilitaciji, kao uteg (vanjsko opterećnje) i možemo ju koristiti kao potporu kod mnogih vježbi.

Pilates lopta, 130 kg - 45, 55, 65, 75 cm

OPCIONALNA OSNOVNA OPREMA ZA VJEŽBANJE KOD KUĆE

(UTEZI I SPRAVE)

Odabir opreme za vježbanje kod kuće prije svega ovisi o vama i vašim ciljevima, te prostoru i budžetu kojim raspolažete. Osnovna oprema i rekviziti su baza s kojom možete krenuti bez da ste orobili svoj novčanik. Ako odaberete i jednu stvar s gornje liste, imate plan treninga i prehrane, mijenjate svoje navike, postići ćete željenju transofrmaciju. Ako ipak razmišljate da uložite u “malu kućnu teretanu”, ovo su 3 dodatne opcije za razmotriti.

1. SOBNI BICIKL

Sobni bicikl također možemo svrstati pod osnovnu opremu za vježbanje kod kuće, i jedan je od najtraženijih sprava kada je u pitanju gubitak kilograma. Ili, ako se jednostavno želite pokrenuti i vježbati kod kuće, bez da napuštate udobnost svoga doma. Kada je u pitanju odabir pravog sobnog bicikla, na tržištu ih ima na tisuće. 

Postoje cjenovno pristupačniji sobni bickli ali i oni višeg ranga, koji spadaju u profesionlne sobne bicikle. Ako planirate uložiti u kvalitetan sobni bicikl, svakako preporučamo da provjeriš članak na ovu temu.  Ondje smo pisali o svim važnim detaljima o kojima treba povesti računa kada je u pitanju odabir najboljeg sobnog bicikla upravo za vas. Pronašli smo one najbolje na tržištu, od jeftinijih prema skupljem rangu.

Sobni bicikl je odličan odabir ako želite odraditi dobar kardio trening kod kuće, praktičan je (niste ograničeni vremenskim uvjetima), odličan je za ljude koji imaju problema sa zglobovima i starije osobe (manje opterećenje na zglobove), sagorjet ćete puno kalorija i mršaviti. Možete pratiti svoj napredak, a mnogi sobni bicikli imaju u sebi programe po kojima možete voziti u različitim intervalima, brzinama, rutama, itd. Cijene sobnog bicikla kreću se od 100€ na dalje.

spinning sobni bicikl
Spinning sobni bicikl

2. ŠIPKA I OKRUGLI UTEZI

Šipka s utezima je jedan od ključnih rekvizita svake teretane pa ni naša lista ne može proći bez nje. Ako planirate uložiti malo ozbiljniju svotu novca u vašu kućnu opremu za vježbanje, šipka bi svakako trebala biti jedna od njih. Ako imate šipku, onda ne morate nužno uložiti i u utege i girje. Šipka s utezima je multifunkcionalan rekvizit, što znači da ćete s njome moći odraditi svaki dio tijela i biti vrlo kreativni.

Šipke također možemo naći u različitim veličinama, oblicima, materijalima, dužini, kilaži i cijeni. Možete odabrati klasičnu šipku s fiksiranim utezima, aerobik šipku ili šipku na koju možete dodavati dodatnu kilažu. Ako planirate uzeti samo jednu stvar, i dvoumite se da li da izaberete bučice, girju ili šipku, onda bi moja preporuka bila da uložite u šipku s utezima. S njom ćete odraditi kvalitetne treninge kao u teretani, bilo da za cilj imate mršavljenje, dobivanje na masi ili poboljšanje forme i cjelokupnog zdravlja.

šipka s utezima
Pump set s podesivim utezima 20 kg (utezi se mogu skidati)

3. TRAKA ZA TRČANJE

Zadnji rekvizit na našoj listi opreme za vježbanje kod kuće je traka za trčanje. Iako spada u skuplji komad opreme za trening, ima mnoge prednosti i benefite, te niste ograničeni vremenskim uvjetima. Na njoj možete trčati, hodati, zagrijati se, kombinirati ju s drugim oblicima treninga, trenirati prema programima koje ima u sebi, pratit napredak, mršaviti, oblikovati tijelo i unaprijediti svoje (kardiovaskularno) zdravlje i fitnes. 

Nije vam potrebno prethodno iskustvo ili znanje o vježbanju što znači da odmah možete krenuti. Upravo je to jedan od razloga zato će neki prije odabrati traku za trčanje ili sobni bicikl umjesto bučica, girja, traki,… Za njihovo korištenje (bučice, girje, trake) ipak trebamo imati plan i program, ili uložiti neko vrijeme te istražiti i naučiti kako i što možemo radit s određenom opremom. 

traka za trčanje
Traka za trčanje, 16 KM/H, 45⨯125 CM

ZAKLJUČAK

Odabir opreme za vježbanje kod kuće najviše ovisi o vašim individualnim ciljevima, preferencama te financijskim mogućnostima. Ako birate opremu za vježbanje s obzirom na budžet, onda je preporuka da odaberte nešto sa liste “Osnovna oprema za vježbanje kod kuće” jer je oprema na toj listi “budget friendly”, odnosno cjenovno je pristupačnija. 

Ako niste ograničeni budžetom, onda birajte s obzirom na vaše preference i ciljeve. Na primjer, ako vam je cilj mršavljenje, možete odabrati neku od kardio sprava, sobni bicikl ili traku za trčanje. Ako za cilj imate izgradnju mišične mase, onda ćete birati opremu poput bučica, girja, šipki, trake. 

Uz vježbanje, povedite računa i o zdravijoj prehrani, postepeno mijenjajte važe životne navike na bolje, uvedite pravilnu suplemetaciju (proteini, kreatin) i dodatke prehrane poput fat burnera i vaša željeni cilj će se ostvariti.


OPREMA ZA VJEŽBANJE: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Koja je osnovna oprema za vježbanje kod kuće?

Pod osnovnu oprema za vježbanje kod kuće spadaju bučice, girje, elastične trake (booty band i trake za cijelo tijelo), prostirka, vijača za preskakanje,valjak za masažu i pilates lopta. Ovo su rekviziti koji ljudi najčešće odabiru i koriste.

Koju opremu kupiti za vježbanje?

Kada je u pitanju odabir i kupovina opreme za vježbanje kod kuće, vaš odabir će se temeljiti na vašim fitnes ciljevima, preferencama, budžetu te razini fitnesa. Bilo da ste početnik, ili već vježbate te ste donijeli odluku da želite vježbati kod kuće, uložite u par bučica, elastične trake, prostirku i možda neku, ili samo kardio spravu.

Koji su najbolji rekviziti za trening kod kuće?

Najbolji rekviziti ili oprema za trening kod kuće su bičice, girje, elastičnd trake i kardio mašina poput sobnog bicikla ili trake za trčanje.

Literatura:

1. Best Home Exercise Equipment for 2023 2. Best Home Exercise Equipment For Beginners (2023): Don’t Sweat It! By Caroline Lubinsky, CF-L1

Kristina Mikolcic - Medical Nurse and Fitness Trainer

Helping women to become their most sensual selves thorugh fitness & dance

@kristinabodylab

@kristinamikolcic

support@kristinamikolcic.com

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?