...

TRAKA ZA VJEŽBANJE (RECENZIJA 2023.)

Elastične trake za vježbanje i ekspanderi su multifunkcionalan i najpraktičniji rekvizit za vježbanje koji možete imati. Lagane su, cjenovno pristupačne, postoje u različitim vrstama, materijalima, veličinima i otporima. Trake za vježbanje zauzimaju minimalan prostor u vašem domu i/ili torbi, a imaju svega nekoliko grama. Korise se u različite svrhe; od rehabilitacije, istezanja, zagrijavanja, vježbi za cijelo tijelo, vježbe za specifične djelove tijela (gluteus, noge, trbušni mišići), povećanje fleksibilnosti, aktivaciju mišića.

U nastavku ti predstavljamo najbolje trake za vježbanje na tržištu, koje su prednosti svake od njih, čemu služe i kako se koriste. Nastavi dalje i pronađi pravu traku za vježbanje za sebe, i prema svojim ciljevima i preferencama.


Moje klijentice: aktivacija trupa + vježbe za gluteus s elastičnom trakom
Čučanj s elastičnom trakom za bolju aktivaciju i 🔥

Sadržaj članka:

NAJBOLJE TRAKE ZA VJEŽBANJE U 2023.

⭐⭐⭐⭐⭐

VAŽNO!

Već dugi niz godina trake za vježbanje su moj omiljeni rekvizit zbog svoje praktičnosti, lake uporabe i prenosivosti. Isprobala sam različite vrste trake tokom više od 10 godina u fitnesu i radu s klijentima, i sve informacije koje ćeš pronaći na ovom blogu, pisane su iz vlastitog iskustva. Nadam se da će ti moje          iskustvo i iskreno mišljenje pomoći u pravom odabiru trake za sebe.

1.MINI ELASTIČNA TRAKA ZA GLUTEUS

Mini band, booty band, loop band ili traka za vježbanje gluteusa, sve su to točni nazivi za ovu mini elastičnu traku. Najčešće se koristi za trening i aktivaciju.  gluteusa, nogu, no ako ste maštoviti i radoznali, itekako sa njom možete odraditi i gornji dio tijela. Mini elastična traka za vježbanje je jedan od najboljih rekvizita koji možete imati, što zbog svoje multifunkcionalsnosti, praktičnosti, lakog korištenja, prenosivosti, ne zauzimaju prostor i nisu skupe. Mogu se kupiti komadno ili u setu od 3 ili 4 komada sa različitim stupnjevima otpora.

Proizvode se od dvije vrste materijala, gume/lateksa i tkanine. Kada je u pitanju koju vrstu materijala odabrati, odabir ovisi o tvojim osobnim preferencama, budžetu i dugoročnom planu vježbanja.

Po mome mišljenju i iskustvu, dugoročno je isplativije uzeti mini trake za vježbanje od tkanine jer su kvalitetnije, čvršće, dugo traju te daju bolji otpor (samim time i trening će biti jači i efikasniji a rezultati bolji). Ne rolaju se, ne štipaju, stabilnije su i ne izazivaju reakcije na tijelu. Malo su skuplje u odnosu na lateks trage, ali i dalje vrijedi uložiti u njih.

MINI TRAKE ZA GLUTES OD TKANINE

Set lateks traki s 3 različita otpora
Dvostrana mini traka za gluteus s 2 različita otpora
Set lateks traki s 4 različita otpora

MINI TRAKE ZA GLUTES OD LATEKSA

Mini traka od lateksa, sklonija je pucanju, često se “rola prema gore” te ćeš ju vrlo vjerovatno češće morati namještati tokom vježbanja (što mnoge zna smetati). Može štipati, kod ljudi kojima smeta lateks,  može izazvati kožnu reakciju, a čak i one trake s najjačim otporom, po mome mišljenju i iskustvu i dalje daju puno slabiji otpor u odnosu na trake od lateksa. No ipak, ako si potpuna početnica, i nikada do sada nisi koristila mini trake za gluteus, ipak ti preporučam da kreneš s njima, a kasnije lako možeš uzeti i traku od tkanine. 

Također mini traka za vježbanje može poslužiti kao odličan rekvizit za trening gornjeg djela tijela. S njom, na primjer, može raditi različite vježbe snage, biceps pregib, biceps ekstenzija, povlačenja, trbušne mišiće, trening za mobilnost gornjeg dijela tijela, itd.

Razmislite što planirate raditi, koji vam je fokus i kakav tip treninga preferirate, te odlučite sukladno tome. Ja osobno imam trake i od lateksa i tkanine. Ako vam budžet dozvoljava, priuštite si obje. Na taj način ćete moći kombinirati s obzirom na dane kako se osjećate te što imate u planu raditi. Na primjer, nekad želite baš odraditi jači trening, pa ćete koristit trake ok tkanine. Ili, ako planirate raditi samo gornji dio tijela, koristite trake od lateksa. Ako se morate odlučiti samo za jednu, odaberite s obzirom na prednosti i mane koje sam opisala.

Mini traka za glutes - 1 kom
Set traki s 3 različita otpora

2. ELASTIČNA TRAKA ZA CIJELO TIJELO

Resistance bands ili trake s otporom za cijelo tijelo je sljedeći tip traki za vježbanje. Kao što je i očito, razlikuje se po veličini te dolaze u otvorenom obliku ili zatvorenom u petlju (loop). Njih također možete naći u setu, od 2-4 komada ili ih možete kupiti po komadu. Izrađuju se od lateksa, a mogu biti tanje (otvorene trake) ili deblje, tzv. dvostrane trake, zatvorenog oblika.

Koji od ova dva oblika ćete odabrati, ponovno ovisi o vašim preferencama. Ako ste tip osobe koja preferira udobnosti i sigurnost, onda ti preporučam da biraš zatvorene, dvostrane trake. Ne ćeš ih morati omotovati oko ruku prilikom vježbanja, držati ih, vezati ih i prilagođavati s obzirom na to što ćeš raditi. Plus, deblje su i duže ćeš ih imati.

Ako ipak želiš traku za vježbanje otvorenog tipa, s njom također nećeš pogriješiti. S njom ćeš moći raditi sve isto kao i sa zatvorenom trakom, no budi spreman/-na da naučiš kako ih pravilno i sigurno koristiti. Kako ih omotati oko ruku, kako ih prilagoditi ovisno o tome što radiš, također možeš ih koristit za vježbe mobilnosti, fleksibilnosti, zagrijavanje, itd. 

Ove trake za vježbanje su također lagane, lako prenosive i uvijek mogu biti u tvojoj torbi za vježbanje, možeš ih ponijeti na putovanje, a kod kuće ne zauzimaju prostor. Evo par primjera kako izgledaju trake otvorenog i zatvorenog tipa.

ELASTIČNE TRAKE ZA VJEŽBANJE ZATVORENOG TIPA

Set traki za vježbanje s različitim širinama, debljinom i otporom
Traka za vježbanje s jakim otporom. Dimenzije: 208 x 0,45 x 3,2 cm

ELASTIČNE TRAKE ZA VJEŽBANJE OTVORENOG TIPA

Duljina 180 cm, Širina 15 cm, Debljina 0.35mm
Set traki s 3 različita otpora

3. ELATIČNA TRAKA TUBA SA OPTEREĆENJEM

Poznate još pod nazivom resistance tube bands ili ekspanderi, ovaj tip traki za vježbanje je nešto popularniji među muškarcimara. Ono što ih razlikuje od klasičnih elastičnih traki za cijelo tijelo,jesu ručke i/ili kukice na krajevima, koje se mogu spajati pa stoga možete vježbati s više traka odjednom a to znači i bolji i jači otpor. Također ovakav tip traki simulira trening s utezima, osigurava veću raznolikost vježbi, i lakše praćenje napretka jer su trake označene s brojevima koje predstavljaju otpor u kilogramima.

Naravno, ovaj tip traki za vježbanje će zauzeti malo više prostora zbog kukica i ručki, te su nešto teže ako ih planirate prenositi i nositi sa sobom. No, bez obzira na to, i dalje jedan od odličnih fitnes alata koji će vam pomoći u postizanju vaših fitnes ciljeva. Da li odabrati ekspandere ili klasične trake za cijelo tijelo, opet, ovisi o vama i vašim ciljevima i preferencama.

Elatična traka s ručkama 15kg
Set traki s ručkama s 4 različita otpora, 2 bungee gume i 14 nastavaka

PRIMJER TRENINGA S TRAKOM ZA VJEŽBANJE - GLUTEUS

Za još ideja, inspiracije i motivacije, pretplati se na moj Youtube kanal. 🙂

PRIMJER TRENINGA S TRAKOM ZA VJEŽBANJE - CIJELO TIJELO

TRAKE ZA VJEŽBANJE - ZAKLJUČAK

Ako planiraš uložiti u neki od osnovnih rekzvizita za trening kod kuće, elastična traka bi svakako trebala biti jedan od njih. Mogućnosti treninga i ideja s trakom su beskonačne, a definitvno su jedan od najpopularnijih, financijski najpristupačnijih rekvizita, multifunkcionalan, prenosiv i zabavan.

Trake za vježbanje se koriste svugdje: za trenig snage (1), izdržljivost, razvoj motorike, fleksibilnosti, mobilnosti, u rehabilitaciji, za aktivaciju i jačanje mišića, riješavanje disbalansa u tijelu, oblikovanju pojedinih djelova tijela (gluteus, noge, trbuh, ruke), mogućnosti su beskonačne. Koju god od ovih elastičnih traki za vježbanje da odabereš, nećeš pogriješiti.

  Uz pravilno programiran trening, bilo da za cilj imaš izgubiti kilograme, oblikovati tijelo ili povećati masu, suplementaciju, (proteini, kreatin), dodatke prehrani (fat burneri, tablete za debljanje), odmor i regulaciju stresa, rezultate ćeš postići. 

Ako ti je potrebna pomoć na tom putu, struktura, plan, vodstvo i podrška, provjeri moj kućni program “Fit & Ženstvena” i idemo zajedno prema tvome cilju. Ako i dalje nisi sigurna je li program baš za tebe. Klikni na dugme u desnom kutu svog ekrana “Treniraj sa mnom u Zagrebu” i ja ću ti se osbno javiti.

TRAKE ZA VJEŽBANJE: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Koju traku za vježbanje odabrati?

Odaberite onu traku za vježbanje s obzirom na vaš cilj, što želite vježbati, i koji rezultat želite postići, vašim preferencama i budžetu. Na primjer, ako želite učvrstiti, oblikovati i povećati gluteus, odaberite mini elastičnu traku. Ako planirate izvoditi vježbe za cijelo tijelo, odaberite elastičnu traku za cijelo tijelo.

Kako odabrati traku za vježbanje?

Ako ste u mogućnosti, odaberite traku za vježbanje koja će vam duže trajati. Uložite malo više novca, no dugoročno, to će vam se isplatiti. Na primjer, možete odabrati mini traku od lateksa, koja je slabija i češće puca, dok je mini traka za gluteus od tkanine puno čvršća, kvalitetnija i imati ćete ju duže. Trake za cijelo tijelo, otvorenog tipa su slabije u odnosu na dvostrane, zatvorene trake za cijelo tijelo koje su jače i kvalitetnije. Prije nego li donesete odluku, proučite prednosti i mane proizvoda i onda donesite odluku.

Mogu li se postići rezultati s trakama za vježbanje?

Možete postići rezultate s traka za vježbanje kao i s bilo kojom drugom vrstom rekvizita i odabirom treninga, a to potvrđuje i istraživanje provedeno 2019. godine (2). Važno je da imate plan i strukturu treninga koji slijedite, da ste dosljedni i redoviti (trening najmanje 2-3x tjedno), da se kvalitetno hranite, birate ispravnu suplementaciju za vas, te kvalitetan odmor, san i regulacija stresa.

Literatura:

1. The Science of Strength Bands 2. Effects of training with elastic resistance versus conventional resistance on muscular strength: A systematic review and meta-analysis. Jaqueline Santos Silva Lopes,1 Aryane Flauzino Machado,2 Jéssica Kirsch Micheletti,2 Aline Castilho de Almeida,3 Allysiê Priscila Cavina,2 and Carlos Marcelo Pastre2

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?