...

VODIČ KROZ OSNOVE SUPLEMENTACIJE ZA ŽENE 2023.

U današnjem dinamičnom svijetu, žene se sve više fokusiraju na očuvanje svog zdravlja i dobrostanja, a suplementacija igra ključnu ulogu u postizanju tih ciljeva. Sa brojnim informacijama dostupnim na internetu, važno je razumjeti koje su stvarne potrebe i beneficije suplemenata za žene. Ovaj članak će    istražiti popularne suplemente, pružiti smjernice o tome kako odabrati odgovarajuće proizvode i razmotriti najnovije trendove u svijetu suplementacije za žene.

Sadržaj članka:

ŠTO SU SUPLEMENTI?

Suplementacija za žene odnosi se na dodatni unos određenih nutrijenata, vitamina, minerala, biljnih ekstrakata ili drugih supstanci kako bi se ispunile specifične nutritivne potrebe ženskog organizma. Ova praksa ima za cilj podršku općem zdravlju, prevenciju određenih zdravstvenih problema i očuvanje dobrostanja tijekom različitih faza života, uključujući trudnoću, dojenje, menstruaciju, menopauzu i starije godine.

Žensko tijelo ima specifične nutritivne zahtjeve koji se mogu razlikovati od muških, a suplementacija može pomoći u ispravljanju potencijalnih nedostataka u prehrani ili podržavanju posebnih potreba. 

Važno je i napomenuti da prije nego započnete bilo koji režim suplementacije, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom kako biste osigurali da su suplementi prilagođeni vašim individualnim potrebama i zdravstvenim uvjetima. Osim suplemenata, održavanje uravnotežene prehrane, redovita tjelesna aktivnost i opći zdrav životni stil igraju ključnu ulogu u očuvanju cjelokupnog zdravlja žene.

KAKO PRISTUPITI I POJEDNOSTAVITI SUPLEMETACIJU ZA ŽENE?

Istraživanja pokazuju da unos hranljivih tvari kod žena značajno zavisi ne samo od njihove prehrane, već i od faktora poput njihovog ekonomskog statusa, socijalnog i kulturnog okruženja, ličnih navika, starosne dobi, nivoa aktivnosti i genetike (1). 

Žene se suočavaju s manjkom vitamina i minerala u svakoj životnoj dobi, a najnovije istraživanja ukazuju na deficit:

i kod mladih (15-30g) i starijih žena (31-44g) ali i žena u perimenopauzi (40-50g) i menopauzi(51-65g) (2). Ako sumnjate da imate nedostatak bilo kojeg vitamina ili minerala, najsigurniji način da to utvrdite jest organizirati testiranje/vađenje krvi. Time nećete ići na slijepo i nagađati što vam nedostaje, nepotrebno trošiti novac i ciljano ćete riješiti deficit određenog vitamina i/ili minerala.

RAZLOZI DEFICITA VITAMINA I MINERALA KOD ŽENA

Na prvome mjestu uzrok manjka određenih nutrijenta jest nedostatak raznovrsne i uravnotežene prehrane. Prehrana modernog čovjeka danas se većinom temelji na nekvalitetnim namirnicama, a zbog nedostatka vremena, energije ili novca, sve češće posežemo za pekarom, brzom hranom i procesuiranom hranom. Prva stvar o kojoj bi trebali povesti računa kada je u pitanju riješavanje deficita vitamina i minerala, jest osim suplementacije, fokusirati se i na kvalitetniju prehranu. Ovo je ujedno i nabolji i najdugoročniji način da podržimo sebe i svoje zdravlje.

Sljedeći razlozi koji uzrokuju manjak određenih nutrijentata u prehrani su restriktivne dijete, posebno ako isključujemo neki tip namirnica. U rizičnu skupinu spadaju i vegani i vegetarijci budući da oni ne konzumiraju meso, mliječne proizvode i ribe te će samim time  morati nadomjestiti vitamine i minerale koje dobivaju putem tih namirnica kroz druge izvore hrane i suplementaciju.

Određeni životni stadiji poput trudnoće, starija dob; medicinske dijagnoze (celijakija, gastrointestinalne bolesti, bolesti bubrega,…), stres, intenzivna fizička aktivnost, genetika, različite ovisnosti (pušenje, alkohol, droga) i menstrualni ciklus.

SIMPTOMI POVEZANI S NEDOSTATKOM VITAMINA I MINERALA KOD ŽENA

Postoji širok spektar simptoma koji se mogu povezati s nedostatkom vitamina i minerala. Neki od češćih znakova nedostatka hranljivih tvari kod žena mogu uključivati (3):

7 OSNOVNIH SUPLEMENATA ZA ŽENE

KALCIJ - ARHITEKT NAŠIH KOSTIJU

Kalcij je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i zuba, a posebno je važan za žene iz nekoliko razloga:

–> PREVENCIJA OSTEOPOROZE: Osteoporoza je stanje u kojem kosti postaju krhke i podložne prelomima. Žene su posebno podložne osteoporozu, posebno tokom menopauze kada se smanjuje nivo estrogena, hormona koji podržava očuvanje gustoće kostiju. Kalcij igra ključnu ulogu u očuvanju snage i gustoće kostiju, čime pomaže u prevenciji osteoporoze. 

—> ZDRAVLJE ZUBA: kalcij je takođe važan za očuvanje zdravlja zuba, pomažući u prevenciji karijesa i održavanju oralnog zdravlja. 

–> RAZVOJ KOSTIJU TOKOM TRUDNOĆE: Tokom trudnoće, potreba za kalcijumom se povećava zbog razvoja kostiju i zuba fetusa. Ako trudnica ne unese dovoljno kalcija, organizam može crpjeti ovaj mineral iz njenih kostiju, što može dovesti do povećanog rizika od osteoporoze kasnije u životu. 

–> PREVENCIJE PREEKLAMPSIJE: Neka istraživanja sugeriraju da unos kalcija može pomoći u smanjenju rizika od preeklampsije (čak od 25-50% kod trudnica koje su koristile kalcij tijekom trudnoće u odnosu na trudnice koje su dobile placebo lijek) (4). Preeklampsija je inače ozbiljan medicinski problem koji se karakterizira visokim krvnim trakom u trudnoći. 

–> MENSTRUALNO ZDRAVLJE: Žene često gube kalcij tijekomm menstruacije, stoga je unos ovog minerala važan kako bi se održala ravnoteža i podržalo zdravlje kostiju. 

–> PREVENCIJA HIPERTIROEOZE: Nedostatak kalcija može utjecati na rad paratireoidnih žljezda i povećati rizik od hipertireoze, što može rezultirati poremećajem ravnoteže kalcija u organizmu. 

–> SMANJENJE RIZIKA OD KARDIOVASKULARNIH PROBLEMA: kalicij ima ulogu u regulaciji srčanog ritma i kontrakcije mišića, što može pomoći u smanjenju rizika od određenih kardiovaskularnih problema.

Kalcij - GymBeam

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: veganski suplement, niskog cjenovnog ranga

Zašto nam se ne sviđa: osobama koje imaju poteškoća s gutanjem, možda će tableta biti velika

MAGNEZIJ - REGULATOR 300 BIOKEMIJSKIH REAKCIJA U TIJELU

Magnezij je mineral koji također igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i prevenciji osteoporoze. Osim toga, važan je i za regulaciju hormona, uključujući i hormone vezane za menstrualni ciklus te suplementacija magnezijom može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a.

Magnezij je važan i za naš živčani sustav, smanjuje stres i anksioznost te ima umirujuć efekat na njega. Važan je i za imunološki sustav, zdravlje našeg srca i normalnu funkciju mišića (nedostatak magnezija uzrokuje umor i grčeve u mišićima).

Magnezij kelat GymBeam

Magnezij kelat - GymBeam

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: dobar omjer cijene i kvalitete, korisnici zadovoljni

Zašto nam se ne sviđa: manja količina magnezija po kapsuli, zato se moraju uzimati 2-3 kapsule dnevno

magnezij
Malinca BIO Magnezij

Magnezij BIO 1+1 gratis

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: magnezij iz prirodnog izvora s ekološkim cerifikatom, učinkovit i lagan za želudac

Zašto nam se ne sviđa: nešto skuplji ali po našem mišjenju se apsolutno isplati

VITAMIN A - ZDRAVLJE OČIJU

Vitamin A je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju, imunološkom sustavu, rast i razvoj stanica (osobito u trudnoći kod fetusa),  zdravlju kože (smanjuje suhoću kože i čini ju elastičnom), reproduktivnom zdravlju i te dejluje kao antioksidans (neutralizira slobodne radikale u organizmu).

Vitamin A (retinol)

Vitamin A (retinol) - GymBeam

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: kapsula se lako guta, povoljna cijena

Zašto nam se ne sviđa: može sadržavati tragove glutena, soje i mlijeka

FOLNA KISELINA - INICIJATOR STANIČNE REGENERACIJE

Poznato je da se folna kiselina najšešće preporuča trudnicama radi normalnog razvoja živčanog sustava dijeteta, no folna kiselina je važna i za druge stavke ženinog zdravlja, ne samo u trudnoći.

Folna kiselina je važna u prevenciji anemije, podrška je reproduktivnom zdravlju žene i menstrualnom ciklusu, mentalnom zdravlju, imunološkom sustavu i sviježijem izgledu kožu. Također, naše stanice trebaju folat za stvaranje DNK, a bez DNK stanice ne bi ispravno funkcionirale, prema NIH-u (National Institutes of Health).

Aktivna folna kiselina (B9) - GymBeam

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: pogodan i za vegane, ne treba specifični enzim zvan MTHFR da bi se pravilno apsorbirao.

Zašto nam se ne sviđa: ima samo jednu recenziju

Casein (dostupan u 2 okusa)

B-kompleks Malinca

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: posjeduje cerifikate kvalitete i sigurnosti; bez dodanih šećera, glutena i laktoze, ima dodan vitamin C iz prirodnog izvora, osigurava preporučene dnevne vrijednosti vitaminov B 

Zašto nam se ne sviđa: višeg cjenovnog ranga ali se isplati

VITAMIN D - PODRŠKA KOSTIMA, IMUNITETU I RASPOLOŽENJU

Vitamin D je važan za ženu i njezino zdravlje kostiju, imunološki sustav (održavanje općeg zdravlja i borba protiv infekcije) , prevenciju kronočnih bolesti (srčanih bolesti, dijabetes i određene vrste karcinoma), reglaciju hormona i mentalno zdravlje.

Uzroci manjka vitamina D su nedovoljno izlaganje suncu, smanen unos hrane bogate vitaminom D (ribe, mliječni proizvodi), izbjegavanje određene hrane zbog etičih, religijskih ili zdravstvenih razloga, te starija dob, jer koža ima smanjenu sposobnost da proizvodi vitamin D bez obzira na izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Pink Vitamin D3

Pink Vitamin D3 - BeastPink

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: odlična vrijednost za cijenu

Zašto nam se ne sviđa: sadrži soju, nije prilagođem za vegane i vegetarijance . 

B 12 - SPRIJEČI ANEMIJU

Vitamin B12 je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, proizvodnju crvenih krvnih stanica i spriječavanje anemije, sintezu DNA, prevenciju kardiovaskularnih bolesti i  proizvodnju energije.

Manjak vitamina B12 može se javiti zbog neadekvatnog unosa životinjskih namirnica, nezdravih prehrambenih navika, kod vegana i vegetarijancaca, kod problema s malapsorpcijom te povećanih potreba za vitaminom B12 u trudnoći i dojenju.

Vitamin B-12 1000 mcg - NOW Foods

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: kombinacija vitamina B12 i folne kiseline, pogodan ze vegane i vegetarijance

Zašto nam se ne sviđa: pastile se žvaču ili tope u ustima a onda progutaju. To nekima možda neće odgovarati.

OMEGA-3 MASNE KISELINE - ČUVAR ZDRAVLJA SRCA

Omega-3 masne kiseline važne su za zdravlje srca, mozga, kože, očiju, mentalno zdravlje (prevencija depresije i anksioznosti), smanjenje upala, normalan razvoj djeteta tokom trudnoće i u fazi dojenja te regulaciji menstrualnog ciklusa. Manjak ovog suplementa najšeće se javlja jer većina žena ne konzumira dovoljnu količinu iz uobičajenih namirnica, restriktivnim dijeta ili problema s absorpcijom hrane.
omega 3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline

Omega-3 1+1 gratis - Malinca

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: veganske, proizvod visoke kvalitete i standarda, posjeduje certifikate proizvodnje

Zašto nam se ne sviđa: nemamo zamjerki, osim što je cjenovno višeg ranga, no opet, isplati se zbog same kvalitete proizvoda. 

Omega 3 - GymBeam

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: najbolja opcija na tržištu, odličan proizvod, dobar omjer cijene i kvalitete

Zašto nam se ne sviđa: nemamo zamjerki

SUPLEMENTACIJA ZA ŽENE U SVRHU LJEPOTE I ZDRAVLJA

(dodaci prehrani od kojih će svaka žena imati benefite)

U nastavku donosimo preporuku za dodatne suplemente/ dodatke prehrane koje žene mogu konzumirati, u svrhu očuvanja i unaprijeđenja cjelokupnog zdravlja i ljepote, čak i ako ne vježbate.

KOLAGEN

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu, a kako starimo, njegova sinteza se smanjuje. Kolagen igra važnu ulogu u očuvanju elastičnosti kože, zdravlju kostiju, zglobova, noktiju i kose, pomaže u očuvanju i/ili povećanju mišićne mase te posržava brži oporovak i cijeljenje kod nekih ozljeda i rana.

Colla Pink (4 okusa)

Colla Pink

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: obogaćen dodatnim vitaminima za ljepotu

Zašto nam se ne sviđa: možda će nekima biti presladak. No svatko će pronaći opciju okusa za sebe.

PROTEINI

Proteinski prašci ili suplementacija proteinima nije namjenjena samo osobama koje vježbaju ili profesionalnim sportašima. Činjenica je da zbog modernog i ubrzanog načina života, i muškarci a osobito žene, ne unose dovoljnu količinu proteina u svoj organizam. Rezultat tome je osim stila života i prekomjerna konzumacija procesuirane i brze hrane te nedostatak vremena i energije za pripremu kvalitetnih obroka, te je i za očekivati, da će većina nas posegnuti za bržim i lakšim izvorima umjesto onim kvalitetnijim. 

Proteini su gradivni elementi naših mišića i održavaju mnoge, za život važne funkcije u tijelu. Nakon 30 godine, ako ne vodimo računa o očuvanju naše mišične mase, gubimo čak 3-5% mišićne mase svakim desetljećem (sarkopenija). Možda se na prvu ne čini puno, ali ako uzmemo u obzir što sve očuvanje mišične mase znači za naše zdravlje (više mišića, bolje cjelokupno zdravlje u starijoj životnoj dobi na svim nivoima), itekako treba povesti računa o unosu proteina i izgradnji/očuvanju mišične mase na vrijeme. Više o proteinskoj suplementaciji i dodatnim opcijama za žene možeš vidjeti ovdje. A provjerite i našu iskrenu recenziju 10 najboljih proteina na Hrvatskom tržištu.

Whey Protein - Malinca

Whey Protein - Malinca

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: prirodnog porijekla, bez umjetnih aroma i zaslađivača

Zašto nam se ne sviđa: cjenovno malo skuplji s obzirom na količinu, no isplati se

PROBIOTICI

Probiotici su korisni mikroorganizmi (bakterije) koje u odgovarajućim količinama djeluju pozitivno na zdravlje domaćina, odnosno, održavanju ravnoteže mikroorganizama u crijevima i poticanje zdrave crijevne mikroflore. Najčešće vrste bakterija koje se koriste kao probiotici uključuju bifidobakterije i laktobacile. 

Znanost o probioticima je vrlo mlada, i postoje različita istraživanja i kontroverze. Postoje znanstveni dokazi koji podržavaju uključivanje probiotika u prehranu kao sredstva pružanja zdravstvenih benefita. Ti dokazi izgledaju dovoljno uvjerljivo kad je riječ o prevenciji i liječenju određenih stanja, dok su kod drugih obećavajući ili čak kontroverzni. Najbolje dokumentirani učinci uključuju poremećaje crijeva poput intolerancije na laktozu, proljeva povezanog s antibioticima, infektivnog proljeva i alergija, dok se prikupljaju novi dokazi o njihovoj potencijalnoj ulozi u različitim drugim uvjetima (5).

Probiotik -10™ - NOW Foods

DETALJI PROIZVODA:

Zašto nam se sviđa: pozitivne recenzije korisnika, odlična cijena

Zašto nam se ne sviđa: možda će osobama koje imaju poteškoća s gutanjem veličina kapsule biti malo velika. 

Suplementacija za žene: zaključak

U zaključku, suplementacija predstavlja važan alat za održavanje optimalnog zdravlja žena. Kroz pažljiv odabir suplemenata, prilagođen individualnim potrebama i uvjetima, žene mogu podržati svoje tijelo u različitim životnim fazama. Osnovni nutrijenti poput vitamina D, kalcija, omega-3 masnih kiselina te magnezija često su ključni za održavanje ravnoteže i prevenciju mogućih deficita. 

Važno je naglasiti da suplementacija ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu, već je dopuna kako bi se osigurala potrebna hranjiva tvar. Individualni faktori poput dobi, životnog stila, genetike i zdravstvenog stanja igraju ključnu ulogu u određivanju potreba za određenim suplementima. 

Prije nego što se odlučite za suplemente, uvijek je preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom koji može pružiti personalizirane smjernice. Samopouzdana i informirana odluka o suplementaciji može znatno doprinijeti dugoročnom dobrostanju žena, podržavajući ih u ostvarivanju njihovih zdravstvenih ciljeva i održavanju vitalnosti kroz sve faze života.

Literatura:

1. Considerations for Secondary Prevention of Nutritional Deficiencies in High-Risk Groups in High-Income Countries. Maaike J. Bruins,* Julia K. Bird, Claude P. Aebischer, and Manfred Eggersdorfer


2. Total estimated usual nutrient intake and nutrient status biomarkers in women of childbearing age and women of menopausal age. Prasad P Devarshi, LeeCole L Legette, Ryan W Grant, and Susan Hazels Mitmesser


3. What You Need to Know About the Most Common Nutrient Deficiencies in Women. Jillian Levy, CHHC August 15, 2020


4. Calcium and Vitamin D Supplementation for Prevention of Preeclampsia: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Win Khaing 1,2,Sakda Arj-Ong Vallibhakara 1,*ORCID,Visasiri Tantrakul 3,Orawin Vallibhakara 4,Sasivimol Rattanasiri 1,Mark McEvoy 5,John Attia 5ORCID andAmmarin Thakkinstian 1


5. Health Benefits of Probiotics: A Review. Maria Kechagia, 1 ,* Dimitrios Basoulis, 2 Stavroula Konstantopoulou, 1 Dimitra Dimitriadi, 1 Konstantina Gyftopoulou, 1 Nikoletta Skarmoutsou, 1 and Eleni Maria Fakiri 1

🍑

Kristina Mikolčić, bacc.med.techn i osobni trener za žene

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?