...

NAJBOLJI PROTEINI: Testirali smo 10 najboljih proteina i ovo su rezultati

U moru izbora, kako pronaći i odabrati najbolji protein za sebe, svoje potrebe i ciljeve? Bilo da želite smršaviti, dobiti na masi, održati svoju formu ili jednostavno unaprijediti svoje zdravlje i povećati dnevni unos proteina u svoj organizam, proteinski prašci su dodaci prehrani koje baš svatko može koristiti (preporučljivo je) neovisno o tome bavite li se nekim sportom, tjelesnom aktivnošću ili ne.

Kako bi vam olakšali izbor i odluku, testirali smo 10 najboljih proteina na Hrvatskom tržištu, usporedili ih po kvaliteti, sastavu i cijeni, i ovo su iskreni rezultati koje smo dobili. 

Sadržaj članka:

KAKO ODABRATI NAJBOLJI PROTEINSKI PRAŠAK?

Prije nego li krenemo sa preporukom 10 najboljh proteina koje smo testirali i istražili, ovo su parametri kojima smo se vodili prilikom našeg istraživanja i testiranja, a koje je bi svatko trebao imati na umu kada bira najbolji protein za sebe (ako te ovo ne zanima, slobodno skrolaj na glavni dio):

KOJI SU VAŠI CILJEVI I POTREBE:

ako za cilj imate skidanje viška sala i kilograma, odaberite proteine sa manjim udjelom ugljikohidrata i masti, kao što su na primjer izolat proteina sirutke (ovdje smo više pisali o vrstama whey proteina) ili biljni proteini. Na taj način i dalje svome tijelu osiguravate nutrijente koji su mu potrebni, pazite na unos kalorija ali želite sačuvati što više mišićne mase.

ako za cilj imate povećanje mišićne mase, preporuka je protein sirutke (whey protein) ili kombinacija proteia sirutke sa kazeinom. Protein sirutke bogat je proteinima i svim aminokiselinama koji su mišićima potrebne za rast i oporavak te se brzo apsorbiraju. Ako odaberete kazein ili kobinaciju kazeina i proteina sirutke, ova kombinacija ima sporije otpuštanje proteina, što znači da ćete svoje mišiće osigurati proteinima tokom dužeg perioda (san, tokom dana, odmor). Ovdje smo također pisali o najboljim proteinima za debljanje/dobivanje na masi.

proteini kao dodaci prehrani nisu namjenjeni samo sportašima i rekreativcima, već svima onima koji žele podržati sebe i svoje zdravlje. Na primjer, proteinske praške mogu uzimati svi oni  koji znaju da ne unose dovoljnu količinu proteina u svoje tijelo (starije osobe, vegani i vegetarijanci) a odličan je i za pojedince koji su u žurbi i žele brzi obrok (oprez, proteini nisu zamjena za hranu) kako bi obskrbili svoje tijelo kvalitetnim i potrebnim nutrijentima umjesto brzom hranom i pekarom.

SASTOJCI I KVALITETA:

Kako znati da ste odabrali kvalitetan protein? Ovo su parametri kojima se treba voditi, a kojima smo se i mi vodili prilikom naše recenzije:

što je veći postotak proteina, biti će manje drugih nepotrebnih sastojaka. Naravno, neke sastojke ne možemo izbjeći jer su potrebni (poput lecitina koji služi kao emulgator i pospješuje topljivost proteina) no želimo imati što manju količinu nepotrebnih zgušnjivača, aditiva, aroma, sladila (manje od 2g) i umjetnih boja.

prema regulatornim propisima, sastojci trebaju biti navedeni na poležini proizvoda od najzastupljnijeg prema sastojcima koji su najmanje zastupljeni.

Moj favorit već neko vrijeme

NETOLERANCIJA I ALERGIJE:

Aka na primjer imate intoleranciju na laktozu, bolji izbor za vas će biti izolat sirutkinog proteina jer sadrži manje laktoze. Ako imate alergiju na mlijeko, razmotrite alternative poput biljnih proteina (dati ćemo par prijedloga i za njih).

CERTIFIKATI I OCJENA KVALITETE:

Prilikom odabira naših top 10 najboljih proteina, istražili smo, jesu li ti proizvodi prošli testove kvalitete, imaju li certifikate ili oznake relevantnih organizacija.

CIJENA:

Cijena najboljih proteina nije samo relevanta u vidu “koliko ćemo potrošiti” već i u vidu kvalitete. Logično je da će premium brendovi biti uvijek skuplji, no ako neki proteinski prašci imaju znatno nižu cijenu u usporedbi s prosječnom nižom cijenom nekom brenda, onda dodatno trebamo provjeriti kvalitetu tog proizvoda.

OKUS I TEKSTURA:

Različiti ljudi imaju različite preference kada su okus i tekstura u pitanju, stoga je uvijek dobro proučiti recenzije prijašnjih korisnika koji će iskreno reći što valja a što ne. 

⭐⭐⭐⭐⭐

ISKRENA RECENZIJA 10 NAJBOLJIH PROTEINA NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

(mliječni i biljni proteini)

Istražili smo 10 najboljih i najkvalitetnijih proteina na Hrvatskom tržištu po sastavu , kvaliteti, cijeni, i ovo su naši rezultati:

najbolji proteini - whey
Whey Gold Standard (dostupan u 12 okusa)

1. Gold Standard 100% Whey - Optimum Nutrition (PROTEIN GODINE)

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: ima odličan okus, teksturu i topivost, dobar omjer cijene i kvalitete

Zašto nam se ne sviđa: nismo mu našli zamjerke, cijena drži kvalitetu

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey hidrolizat
Whey protein vanilija (dostupna 3 okusa)

2. Platinum Hydrowhey - Optimum Nutrition

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: visok postotak proteina po mjerici, nizak udio masti i šećera, sadrži više BCCA, jako topiv (može se pomiješati samo s žlicom i otopiti će se)

Zašto nam se ne sviđa: koriste umjetne zaslađivače, cjenovno malo skuplji

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey
Whey vanilija (dostupna 2 okusa)

3. Whey Protein - Malinca

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: certifikatom Truly Grass Fed ™ (dobiveni iz mlijeka krava koje su 95% hranjene na pašnjacima), nizak udio masti i šećera

Zašto nam se ne sviđa: nešto skuplji u odnosu na druge proteine, no s razlogom s obzirom na proizvodnju i certifikate

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey
Whey protein čokolada (dostupno 6 okusa)

4. Just Whey - GymBeam (POKLON UZ NARUDŽBU)

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa:  trenutno najjeftiniji whey protein na tržištu u usporedbi s količinom i kvalitetom; moj favorit koji koristim već neko vrijeme. Trenutno uz kupovinu ovog proteina dobijete i duksericu na poklon.

Zašto nam se ne sviđa: možda će nekima biti presladak, iako meni osobno nije

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey
Casein (dostupan u 2 okusa)

5. Gold Standard 100% Casein - Optimum Nutrition

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa:  odlična topljivost, lagan za osjetljive želuce

Zašto nam se ne sviđa: ima gušću teksturu, no ako ne volite gusti šejk, samo dodajte više vode ili vašeg omiljenog napitka

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey
Yum Yum Whey (dostupan u 4 okusa)

6. Yumm Yumm Whey - BeastPink

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa:  osmišljen za ženeObogaćen vitaminima, mineralima i sagorjevačima masti.

Zašto nam se ne sviđa: slabija topivost, treba malo duže da se lijepo rastopi. Kod okusa, nekim korisnicama je super, nekima je presladak.  

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji proteini - whey
IsoFue (dostupan samo jedan okus, jagoda)

7. IsoFue - GymBeam

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa:  vrlo nizak udio masti, šećera i laktoze, obogaćen probavnim enzimima i BCCA .

Zašto nam se ne sviđa: dostupan samo jedan okus, jagoda. Šejk je nešto više pjenast zbog probavnih enzima. Nekima će možda enzimi smetati za probavu, stoga ih ne preporučujem onima s osjetljivom probavom.

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji veganski proteini
Veganski protein (dostupna 3 okusa)

8. Vegan Protein Extreme - The Protein Works

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: bez dodatnih šećera, obogaćen aminokiselinama, kalcijem, vitaminom C, B6 i B12 .

Zašto nam se ne sviđa: možda će nekima smetati “praškast okus u ustima”.

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji veganski proteini
Veganski protein (dostupna 3 okusa)

9. BIO Konopljin Protein - VanaVita

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: bez glutena, laktoze i GMO .

Zašto nam se ne sviđa: opcije s okusom sadrže više masti po porciji, oko 3g na jednu mjericu

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

najbolji veganski proteini
Sojin Izolat (dostupna 3 okusa)

10. Soy Protein 90 Isolate - The Protein Works

DETALJI PROIZVODA :

Zašto nam se sviđa: 100% biljni sastojci, vrlo nizak udio masti i šećera i dobra cijena

Zašto nam se ne sviđa: sadrži umjetne arome i sladila

Ako vas zanima još veganskih opcija, provjerite i našu recenziju o najboljim veganskim proteinima.

RECENZIJA DRUGIH KORISNIKA

Iz nepoznatog razloga recenzije drugih korisnika nisu vidljive. Bez obzira na to, ovaj biljni protein zaslužuje biti na našoj top 10 listi, zbog svog visokog sastava proteina bez obzira što je biljnog podrijetla, niskog udjela šećera i masti i vrlo povoljne cijene.

Pronađi idealan šejker za svoj najbolji protein

Odabir odgovarajućeg šejkera je gotovo jednako bitan kao i pronalazk tvoj najdražeg proteinskoh napitka. Osobno sam koristila različite šejkere; od onih plastičnih do onih od negrađajućeg čelika.

Ako ramišljate na dugoročan i ekonomičan način, po mome osobnom iskustvu, bolje je uložiti u šejk od nehrđajućeg čelika. Zašto? Razlog je očit, duže ćete ga imati, lakše ćete ga održavati i nećete imati onaj ustajao miris proteina kao na primjer u plastičnim šejkerima. Šejekri od nehrđajućeg čelika su nešto skuplji u odnosu na plastične šejkere, ali dugoročno su isplativiji, a ispijanje tvog omiljenog proteinskog napitka je puno ukusnije.

Proteinski šejker 750ml od nehrđajućeg čelika
Jednostavni proteinski šejker 500ml

NAJBOLJI PROTEINI NA HRVATSKOM TRŽIŠTU: Zaključak

U konačnici, odabir pravog proteina za vaše prehrambene potrebe predstavlja ključni korak prema postizanju željenih rezultata. S obzirom na raznolikost proteinskih prašaka dostupnih na hrvatskom tržištu, važno je istaknuti da nema univerzalnog rješenja. Individualni ciljevi, prehrambene potrebe, intolerancije i preferencije igraju ključnu ulogu u donošenju odluke. 

Bilo da preferirate mliječne ili veganske opcije, kvaliteta proteina je neupitna. Provjeravanje sastava proizvoda, izbjegavanje nepotrebnih aditiva te prilagodba izbora prema vlastitim potrebama osigurat će vam najbolje rezultate. Važnost personaliziranog pristupa ne može biti naglašenija – svatko je jedinstven, stoga je ključno pronaći proizvod koji odgovara vašem životnom stilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?