...

TABLETE ZA DEBLJANJE

U današnjem članku ti otkrivam 5 tableta za debljanje, točnije dodataka prehrani,  koji će ti pomoći na putu do postizanja tvog željenog izgleda. Prije nego li krenemo, važno je napomenuti kako ništa od ovoga nije “magična pilula”. No, uz adekvatnu prehranu (bogatu proteinima i kalorijski suficit), i pametno isprogramiran trening za dobivanje na masi, vidljive rezultate ćeš postići brže.

Također, iako konzultacija s liječnikom, trenerom i/ili nutricionistom nije obavezna prije konzumacije ovih suplemenata, s druge strane,  ovaj korak može poboljšati tvoje rezultate i osigurati da su baš to dodaci koje tvoje tijelo treba.

Sadržaj članka:

TOP 5 TABLETA ZA POMOĆ U DEBLJANJU

VAŽNO!

U nastavku dijelim sa tobom 5 proizvoda koji će ti pomoći u procesu debljanja. Svaki od njih ima svoje djelovanje i način na koji pridonosi u procesu debljanja, no naravno, nije potrebno da koristiš svih 5. Ja sam ih poredala prema važnosti (moje osobno mišljenje), i ovo se odnosi samo ako je osoba zdrava i nema nekih kroničnih i dugotrajnih problema sa zdravljem. Upravo je iz tog razloga preporučljivo da se prvo savjetujete sa svojim liječnikom, možda napravite kontrolu krvne slike, analizu vitamina i minerala u krvi, te ostale pretrage prema potrebi i preporuci. 

Ako si generalno zdrava osoba, onda nećeš pogriješiti koji god dodatak prehrani da odabereš na ovoj listi. No ako pitaš za moju preporuku, onda bih rekla da kreneš sa kreatinom i ashwagandom. Saznaj u nastavku zašto. 🙂

1.KREATIN MONOHIDRAT

Kreatin monohidrat nije čarobna pilula, ali je daleko jedan od najpotentnijih, najsigurnijih i najistraživanijih suplemenata u fitnes industriji. Dolazi u dva oblika, tabletama i prašku, a u kombinaciji sa vježbanjem, daje fantastične vidljive ali i osjetne rezultate.

Osobno koristim kreatin u fazama (kada sam na masi), i svaki puta kada ga koristim, ne samo da osjetim daleko više snage i izdržljivosti tokom treninga, već i mišići imaju vidljivi “pump”.

Kreatin djeluje na način da “navlači” vodu na mišiće, i daje dodatnu energiju tokom treninga. Ako osjećaš nedostatak snage, energije i fokusa tokom treninga, koristeći kreatin to će se promijeniti. A što više snage i energije imamo, bolji i jači trening ćeš odraditi. A to automatski znači da ćemo bolje stimulirati naša mišična vlakna na rast.

UZIMANJE KREATINA

Kreatin se može uzimati u dvije faze: faza punjenja i faza održavanja. U fazi punjenja, tokom 5-7 dana uzima se nešto veća doza, do 20g/dnevno (sve upute se nalaze na poleđini proizvoda), a nakon toga prelazi se na manju dozu, 3-5g dnevno. Faza punjenja nije obavezna, neki odmah krenu samo na fazu održavanju i uzimaju manje količine kreatina tokom određenog perioda. Pauze od korištenja se mogu napraviti, čisto da vidite kako ćete se osjećati ako ga ne uzimate, također ovisi o vašim osobnim preferencama, želite li napraviti pauzu ili ne.

tablete za debljanje

2. ASHWAGANDHA

tablete za debljanje

Sve češće i češće ste možda u svome okruženju zamjetili kako ljudi spominju ovaj moćan adaptogen –  Ashwagandhu. Adaptogeni su biljke koje imaju ljekovita svojstva koja posebno pozitivno djeluju na mentalno zdravlje i pomažu oragnizmu da se bolje nosi sa stresom, smanjuje kortizol (hormon stresa) u tijelu, jača imunološki sustav, poboljšava san, povećava razinu energije, itd.

Ashwagandha ne djeluje direktno na proces dobivanja na težini, ali itekako može pomoći u tom procesu. Stres je jedan od glavnih uzroka zašto je mnogima teško dobiti na težini i zdravo se udebljati. Kada smo pod stresom, manje jedemo, nemamo apetiti, posežemo za lošijom hranom koja nema nutritivnu vrijednost, a tijelo se ne oporovlja adekvatno od svog tog stresa. Stoga ovaj adaptogen svojim djelovanjem na cjelovito zdravlje, itekako može podpomoći proces zdravog debljanja i i dobivanja na masi.

3. B-KOMPLEKS VITAMINI

tablete za debljanje

B-kompleks vitamini važni su za normalno funkcioniranje ljudskog tijela: sudjeluju u procesu stvaranja energije, važni su za zdravlje kose, kože i noktiju, mentalno zdravlje, imunološki sustav i probavni sustav. Manjak vitamina B uzrokuje različite nuspojave u ljudskom organizmu, a među njima umor i gubitak apetita. Još neki od simptoma manjka vitamina B u tijelu su grčevi i slabost u mišićima, anemija, depresija, itd.

Iz ovoga je očito kako uzimanje vitamina B može pomoći u kontekstu dobivanja na težini. Vitamin B itekako će pomoći cijelom zdravlju organizma, a poznato je i kao vitamin B otvara želju/apetit za hranom te samim time pomaže u debljanju i dobivanju na masi.

Ovakvi preparati su samo pomoć u debljanju, ali ne mogu biti i glavni izvor pomoći. Kako bi osoba dobila na težini i ostvarila dugoročne rezultate, potreban je cjelovit pristup i briga o zdravlju, a to znači kvalitetna, izbalansirana prehrana i trening. A suplementacija poput ove će nas samo podržati na tome putu.

4. CINK

tablete za debljanje

Cink je mineral koji ima važnu ulogu u brojnim biološkim procesima u tijelu. Iako nije direktno povezan sa dobivanjem na težini, adekvatna razina cinka u tijelu važna je u procesu povećanja tjelesne mase.

Cink pridonosi debljanju na sljedeći način: 

5. BCCA TABLETE

tablete za debljanje

BCCA ili aminokiseline razgranatog lanca su sljedeći, vrlo popularan dodatak prehrani u svijetu fitnesa.  U ljudskom tijelu postoji 20 aminokiselina koje su važne za različite tjelesne funkcije, a njih 9, naše tijelo ne može sintetizirati. To znači da ih sami moramo unijeti u organizam, putem prehrane i/ili različitim dodacima u prehrani. Od tih 9 aminokiselina, 3 aminokiseline čine BCCA aminokiseline razgranatog sustava: leucin, izoleucin i valin.

Sve ove 3 aminokiselina imaju važnu ulogu u stvaranju proteina, oporavku i izgradnji mišića,  potrošnju glukoze, umor i normalan rad živčanog sustava.

Hrana bogata ovim aminokiselinama su mliječni proizvodi, jaja i meso, ili ih unosimo u naše tijelo putem suplementacije, BCCA  tableta ili praška. 

Budući da ove aminokiselina imaju važnu ulogu u oporavku tijela od vježbanja kao i stvaranju proteina, ako želimo graditi mišiće i udebljati se, ovo je također suplement koji će nam pomoći u tome cilju.

ZAKLJUČAK

Dodaci prehrani i suplementacija nisu brzo riješenje u procesu debljanja niti zamjena za kvalitetnu prehranu, ostale potrebne nutrijente i redovitu tjelovježbu. Za postizanje maksimalnih i dugoročnih rezultata, važno je sve ove komponente imati na umu. Više o temi debljanja i dobivanja na masi koji uključuje cjelovit pristup, možeš saznati u našem članku “Kako se zdravo udebljati i dobiti na masi”. 

Proces dobivanja na masi, jednako je zahtjevan proces kao i gubitak kilograma. Moramo mu pristupiti odgovorno, sistematično i sa planom. Pravilna suplementacija (proteinski prašak), dodaci prehrani, prehrana, trening i pravilna regulacija stresa je ono što će vam dati dugoročne i vidljive rezultate. Samo “tablete za debljanje” ne. Budite mudri, pametni, i strpljivi, te pristupite procesu dobivanja kilograma odgovorno, a onda niti rezultati neće izostati.

TABLETE ZA DEBLJANJE: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Postoje li tablete za debljanje?

Ne postoje tablete za debljanje koje su direktno povezane sa dobivanjem na težini, no postoje dodaci prehrani koji proces debljanja i dobivanja na masi mogu podržati uz pravilnu prehranu, tjelovježbu i regulaciju stresa. Tablete koje mogu pomoći u procesu debljanja su kreatin, ashwagandha, B-kompleks vitamini, Cink i BCCA tablete ili prašak.

Koliko vremena treba da se primjeti djelovanje tableta za debljanje?

Moguće je nakon mjesec dana vidjeti rezultate tableta za debljanje, u kombinaciji sa pravilnom ishranom (prehrana bogata proteinima, ostalim nutrijentima i kalorijski deficit), pravilnim odabirom treninga (trening snage i trening za hipertrofiju), suplementacija (preteinski prašak) te kvalitetnim snom i odmorom. U mjesec dana možete dobiti čak od 500g do 1kg.

Kako se udebljati?

U procesu debljanja nije dobro pristupiti na način da samo koristimo tablete za debljanje. Ne postoji magični prečac ka dugoročnim rezultatima. Ako se osoba želi udebljati, procesu debljanja potrebno je pristupiti sa planom i holistički: briga o kvalitetnoj prehrani, suplemetaciji, dodacima prehrani, redovit trening i regulacija stresa. 

Je li potrebno uzimati sve ove tablete za debljanje?

Nije nužno koristiti sve navedene tablete u procesu debljanja. Za najbolje rezultate, preporuča se konzultirati sa liječnikom, nutricionistom i/ili trenerom, kako bi se utvrdile trenutne  potrebe i stanje vašeg organizma. Na taj način ćete svome tijelu osigurati točno ono što je vama potrebno u ovome trenutku. No, ako ste generalno zdrava osoba, i nemate problema sa zdravljem, nećete pogriješiti ako odaberete nešto sa ove liste. Moja preporuka bi bila da krenete sa kreatinom i ashwagandhom.

Literatura:

  1. Creatine O’Clock: Does Timing of Ingestion Really Influence Muscle Mass and Performance? Darren G Candow 1, Scott C Forbes 2, Michael D Roberts 3, Brian D Roy 4, Jose Antonio 5, Abbie E Smith-Ryan 6, Eric S Rawson 7, Bruno Gualano 8, Hamilton Roschel 8
  2. Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Camellia Akhgarjand 1, Farzaneh Asoudeh 2, Amir Bagheri 2, Zahra Kalantar 3, Zahra Vahabi 4 5, Sakineh Shab-Bidar 2, Hamid Rezvani 6, Kurosh Djafarian 1
  3. B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. Mary Hanna 1, Ecler Jaqua 1, Van Nguyen 1, Jeremy Clay 2
  4. Vitamin and mineral status: effects on physical performance. Henry C Lukaski 1
  5. Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Alexandre Fouré* and David Bendahan

Kristina Mikolcic - Medical Nurse and Fitness Trainer

Helping women to become their most sensual selves thorugh fitness & dance

@kristinabodylab

@kristinamikolcic

support@kristinamikolcic.com

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?