...

RECENZIJA TOP 3 NAJBOLJA PROTEINA ZA DEBLJANJE (vodič 2023.)

Kako odabrati odgovarajući proteinski prah, ako za cilj imaš povečanje mišične mase? Ovo je pitanje koje muči mnoge početnike u fitnes svijetu, pa tako i one koje žele nabaciti zdrave kilograme. 

Odabir pravog proteinskog praha može biti težak i zbunjujuć zadatak. I upravo iz tog razloga, kako bi tebi uštedjeli vrijeme i novac, pretražili smo internet kako bi pronašli najbolje riješenje za tebe.

U nastavku ti donosimo recenziju TOP 3 najbolja proteinska praha za debljanje: na mliječnoj i biljnoj bazi te jedan gejner. Proizvode smo odabrali s obzirom na recenzije korisnika, omjer kvalitete (sastava) i cijene, kako se proizvode, te naravno, da doprinose tvome cilju – zdravom debljanju i izgradni kvalitetne mišične mase. 

MOJ FAVORIT, I ODLIČAN OMJER CIJENE I KVALITETE

Just Whey

*DUPLO JEFTINIJI NEGO OSTALI PROTEINI NA TRŽIŠTU

IDEALNO ZA IZGRADNJU ČISTE MIŠIĆNE MASE

Critical Mass

PROTEIN ZA DEBLJANJE ZA VEGETARIJANCE, VEGANE I POSEBNE ZAHTJEVE U PREHRANI

DIET VEGAN PROTEIN

*DOLAZI NA SKLADIŠTE 26.2.

Sadržaj članka:

USPOREDNA TOP 3 PROTEINSKA PRAHA ZA ZDRAVO DEBLJANJE I MIŠIČNU MASU U 2023.

1. Just Whey Protein - trenutno NAJJEFTINIJI NA TRŽIŠTU

Trenutno moj omiljeni protein, i to s razlogom: kvaliteta je top a o cijeni da ne govorim. Za ovu cijenu (47,95€), nigdje nisam pronašla  da mogu kupiti čak 2kg proteinskog praška. Većina ostalih brendova poput Pollea, MyProteina 2kg proteinskog praška košta čak 70€, skoro duplo više. Tako da je za mene osobno odlična ponuda cijene i kvalitete.

A sada malo konkretnije o samom proteinu: Just Whey dolazi iz eko uzgoja, odnosno proizveden je iz mlijeka od krava koje su pasle na pašnjaku. U sebi sadrži protein sirutke, izolat i hidrolizu, a obogaćen je i dodatnim probavnim enzimom DigeZyme® radi laše probavljivosti. 

Jedna porcija sadrži 22,4 g proteina, 1,7 g masti i 1,8 g šećera. Također je obogaćen i vitaminima i mineralima poput B6, magnezij i cink. Ima čak 6 različitih okusa: okus Chocolate milkshake, Vanilla ice cream, White chocolate coconut, Salted caramel, Blueberry yoghurt i nearomatizirani. Sadrži prirodne arome i bojila. Može se uzimati za rast mišične mase, mršavljenje ili održavanje mišične mase. Dolazi u 2 pakiranja, 1000g i 2000g. Za kupovinu 2000g, imate besplatnu dostavu.

ZAŠTO PREPORUČAMO OVAJ PROTEINSKI PRAŠAK:

trenutno najjeftiniji protein na tržištu visoke kvalitete
– dolazi iz eko uzgoja te sadrži prirodne arome i bojila
– bogat svim potrebnim nutrijentima; aminokiselinama, BCCA, brzim i sporim proteinima, vitaminima, mineralima i enzimima

KOJE SU MU MANE:

– možda će nekima okusi biti preslatki, no postoji i ne zaslađena opcija

RECENZIJE KORISNIKA

2. Critical Mass - Applied Nutrition

Drugi na našoj listi najboljih proteina za debljanje je “Lean Mass Gainer”. Odličan je za sve one kojima je cilj da se zdravo udebljaju, izgrade čistu  mašičnu masu i trebaju povećan unos kalorija tokom dana. Ono što razlikuje ovu formulu od običnog whey proteina jest omjer proteina i ugljikohidrata te njegova kalorijska vrijednost. Jedna mjerica ovog praha sadrži čak 377 kcal, što je duplo više kalorija u odnosu na normalan whey protein. Sadrži  28g proteina, 48,8g ugljikohidrata i 6,7g masti – idealno za izgradnju čiste mišićne mase. 

Ja osobno koristim gejnere (i visokokalorične smoothije) kada sam u fazi mase, a svatko tko je ikada bio na putu izgradnje mišića i mase, ili samo ako se i želite udebljati, unijeti dovoljnu količinu hrane kroz obroke može biti izazovan. Tako da su gejneri odličan dodatak uz normalne obroke i ishranu da se postigne taj kalorijski suficit, odnosno višak koji će nam pomoći da izgradimo željenje mišića/obline.

Dolazi u čak 6 okusa: čokolada, čokolada-menta, banana, vanilija, jagoda i bijela čokolada malina. Kod pripreme, u jedan šejker/obrok stavljaju se 2,5 mjerice, i možeš ih uzeti 2-3x na dan. Dolazi u pakiranju od 2400g i 6000g.

ZAŠTO PREPORUČAMO OVAJ PROTEINSKI PRAŠAK (gejner):

– odličan kada ne stigneš pripremiti obrok, a da uneseš u svoje tijelo sve potrebne nutrijente koji će podržati rast mišića
– odličan za one koji se žele udebljati u bržem vremenskom roku

– kvalitetan gejner i puno jeftiniji u odnosu na druge gejnere na tržištu

KOJE SU MU MANE:

– ovo je definitvno moj favorit, nemam zamjerki

RECENZIJE KORISNIKA

3. Diet Vegan Protein - protein obogačen sagorjevačima masti
(dostupan ponovno od 26.2.)

Savršen proteinski prah za vegane i vegetarijance koji žele dobiti na masi, ali i one osjetljive na gluten i laktozu. U jednoj mjerici obskrbiti ćete svoje tijelo sa čak 22 g proteina, a ovaj protein ima i minimalnu količinu šećera i masti.  Odlična opcija ako želite graditi čistu mišićnu masu ali i sagorjeti višak masti/sala, jer ova formula u sebi sadrži fat burner (spaljivače masti) kao što su ekstrakt zelenog čaja, acetil L-karnitin ili Garcinij Cambogiom.

Ima čak 3 okusa na biranje: Belgian choca mocha okus, Chocolate silk i Vanilla cream okus. Dolazi u pakiranju od 500g i 1000g. Za proširenu listu veganskih proteina, provjerite i našu recenziju najboljih veganskih proteina na Hrvatskom tržištu.

ZAŠTO PREPORUČAMO OVAJ PROTEINSKI PRAŠAK:

– daje vidljive i željene rezultate korisnicima
– odlična topivost

– dobra cijena

KOJE SU MU MANE:

– manji broj korisnika navodi “praškast” okus u ustima. No ovdje se radi o individualnim preferencama. Po meni, veganski protein koji je na vrhu po izboru 

RECENZIJE KORISNIKA

ŠTO SU PROTEINI U PRAHU I KAKO DJELUJU?

Kako bi potaknuli rast mišične mase, važno je voditi računa o nekoliko faktora. A to su prehrana, trening snage, suplementacija i adekvatna kontrola stresa. Iako je za najbolje rezultate važno voditi brigu o svemu (pogledaj naš kompletni vodiš za debljanje 2023), danas ćemo ti pomoći da odabereš najbolji proteinski prah za debljnje. 

Adekvatan unos proteina je od esencijalne važnosti kako bi naše tijelo moglo sintetizirati nova mišična vlakna. Odnosno, kako bi naši mišići rasli.

Najteži dio kada je u pitanju izgradnja mišića jest: kako unijeti dovoljnu količinu kvalitetnih namirnica, u tu naravno spada i unos proteina. Proteine možemo u tijelo unijeti na dva načina: namirnicama i suplementima. Istina je, da nije lako konzumirati toliku  količinu proteina i kalorija kada želimo dobiti na mišičnoj masi. To znači da moramo jesti više, nego što smo inače navikli, i da moramo postići nešto što se zove kalorijski višak. I mnogima to predstavčlja izazov.

Upravo iz tog razloga je proteinski prah odličan i jednostavan način da unesemo u svoje tijelo dnevnu dozu potrebnih proteina. 

Možeš ih uzimati zasebno, u obliku proteinskog praha, dodavati ih u recepte ili ih uzimati kao gotove pripravke u proteinskim napitcima, pudinzima i slč.

Na tržištu postoji na tisuće proteina. I zaista nije lako pronaći pravi za sebe. Imajući na umu što najbolji proteinski prah treba sastojati u sebe (postotak proteina, udio esencijalnih aminokiselina, ostalih šećera, minerala, vitamina, masti, kalorije, cijena, način proizvodnje,…) ovdje ćeš pronaći nešto i za sebe. U našu top 3 listu proteina, uključile smo proteine za one koje nemaju nikakavih ograničenja u prehrani, one sa ograničenjima (osjetljivost ili alergija na laktozu, gluten) kao i vegetarijance i vegane.

OBRATI PAŽNJU NA OVE ČIMBENIKE KOD KUPNJE PROTEINSKOG PRAHA ZA POVEČANJE TJELESNE TEŽINE

KALORIJSKA VRIJEDNSOT

Kalorijski višak je najvažniji faktor ako želite izgraditi mišičnu masu. U suprotnom, tvoji mišići neće rasti. Stoga je važno da prilikom odabira proteinskog praha, obratimo pažnju na broj kalorija po jednoj mjerici. Što je broj kalorija po porciji veći, to bolje. Tako na primjer gejneri u sebi uvijek imaju veći broj kalorija, nego normalno proteinsko pakiranje. A što od to dvoje odabrati? Odgovor slijedi u poglavlju ispod: “Vrste proteinskih prahova za debljanje i koji odabrati?”

UDIO PROTEINA

Proteini su gradivni elementi u ljudskom tijelu, i neophodni su za mnoge tjelesne funkcije, pa tako i izgradnju i obnovu tvojih mišića. Kod odabira proteina, želimo obratiti pažnju na količinu proteina po mjerici. Uglavnom se to kod proteinskih prašaka kreće od 20-28g po mjerici a kod gejnera i do 30g po mjerici. Što znači, što veća količina proteina po mjerici, to bolje.

UDIO UGLJIKOHIDRATA

Udio ugljikohidrata je sljedeće na što je potrebno obratiti pažnju. Ako želiš više čiste mišne mase, onda je bolje odabrati običan proteinski prah. Protenski prašak u odnosu na gejnere ima znatno manji udio ugljikohidrati. S druge strane, ako se želiš udebljati brže, i ne smeta ti malo “viška”, odaberi gejner, jer će kilogrami ići brže gore.

OSTALI SASTOJCI

Kod odabira proteinskog praška i gejnera, obratite pažnju na ostale sastojke poput umjetnih sladila i boja. Poželjno je birati uvijek one s prirodnim aromama i bojilima.

VRSTE PROTEINSKIH PRAHOVA ZA DEBLJANJE

WHEY PROTEIN (protein sirutke)

Whey protein ili protein sirutke je najpoznatiji proteinski prašak na tržištu i proizvodi se iz mlijeka. Brzo se razgrađuje i apsorbira te pomaže u izgradnji i oporavku mišića. Ono na što treba obratiti pozornost kod odabira proteina jest da ima visoko kvalitetne sastojke, te što manje prekomjernih aditiva i masnoća. Budući da ih na tržištu ima na tisuće, pronašli smo za vas neke od najboljih opcija.

KAZEIN

Kazein je sljedeći protein koji rekreativci i sportaši najčešće biraju. Ono što ga razlikuje od whey proteina jest sporija razgradnja i djelovanje, te mu treba duže da se apsorbira. Najšeće ga se uzima za noć, prije spavanja, kako bi mišići dobili potrebne hranjive tvari ali i kada se oporavljaju i regeneriraju. Dobiva se iz mlijeka i mliječnih proizvoda kao na primjer grčki jogurt.

SOJIN PROTEIN

Sojin protein je odličan izbor za vegane, vegetarijnce, osobe koju su alergične ili imaju smetnju na gluten, laktozu,  ali i za one koji žele birati što prirodnije pripravke. Sojin protein se smatra jedan među boljim biljnim proteinima zbog kvalitetnog i visokog profila aminokiselina. Djeluje jednako dobro kao i proteini proizvedeni od mlijeka, tako da se ne morate brunuti da vaši mišići neće biti obskrbljeni s potrebnim nutrijentima za rast  i oporavak. U nastavku pronađi naš visoko kvalitetni odabir,  bez GM-a, s mnimalnom količinom masti i ugljikohidrata i bez laktoze.

PROTEIN KONOPLJE

Protein konoplje je također među popularnijim biljnim proteinima na tržištu. Ima nešto zemljaniji i praškastiji okus te se nekim osobama zbog toga neće svidjeti. Međutim, bogat je esencijalnim masnim kiselinama, vlaknima, zdravim mastima i mineralima.

KOJI PROTEINSKI PRAŠAK ODABRATI ZA SEBE?

Sve preporuke koje ovdje pišem, pišem ti iz vlastitiog iskustva. 2 od 3 proteinska praška za debljanje i sama koristim, ovisno u kojoj sam fazi svog fitnes putovanja. Na temelju osobnog iskustva ali i nakon pomnog istraživanja i čitanja o preoteinskim prašcima, u nastavku teksta ćeš pronaći 3 najbolja izbora ako za cilj imaš dobiti na mišičnoj masi te se želiš udebljati. Provjeri i naš članak na temu “Najbolji proteini: Testirali smo 10 najboljih proteina i ovo su rezultati.”

Ako postepeno želiš izgraditi mišičnu mase, i “nikud ti se ne žuri”, onda ti preporučamo da odabereš whey protein ili sojin protein. Ako se želiš udebljati što brže, i dobiti na mišičnoj masi, onda ti preporučamo da odabereš gejner. Gejneri u odnosu na proteine imaju veću kalorijsku vrijednost, te će ti pomoći da zadovoljiš svoje dnevne kalorijske potrebe (postigneš suficit) ako se želiš udebljati. 

Naravno, za najbolje i još brže rezultate, i kako bi se te dodatne kalorije smjestile na prava strateška mjesta (žene donji dio tijela, a kod muškaraca gornji dio tijela) ne zaboravi na trening snage, bilo kod kuće ili u teretani. Ako te zanima kako sam ja postigla svoje rezultate, onda provjeri moj kućni program ovdje, koji će ti u kombinaciji s proteinskim prašcima za debljanje dati najbolje rezultate. 

KOJA JE PREPOREČENA DNEVNA DOZA PROTEINSKOG PRAHA I KAKO GA UZIMATI?

PREPORUČENA DNEVNA DOZA

Preporučena dnevna doza proteina ovisi o nekoliko faktora i za svakoga će biti drugačija. Prilikom računjanja treba uzeti u obzir razinu aktivnosti tokom dana, vrstu posla koju osoba obavlja, cilj koji osoba želi postići, oblik treninga, itd. Preporučena dnevna doza proteina prema WHO (Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji) je 0,83g po kilogramu tjelesne mase. Međutim, kod sportaša, rekreativaca, i osoba koje žele nabaciti mišičnu masu, taj broj će biti između 1,2-2,2g po kilogramu tjelesne mase.

U svakom pakiranju proteina, pronaći ćeš plastičnu malu čašicu na kojoj piše gramaža a na pakiranju ćeš naći koliko grama proteina ćeš unijeti u  organizam ako konzumiraš jednu čašu/porciju. Potrebno je pratiti unos proteina tokom dana kroz hranu (za to možeš koristiti sjajnu MyFitnessPal aplikaciju), plus naravno suplementcija. No preporučena dnevna dozu koju možeš uzeti u obliku proteinskog praška jest 1-3 mjerice.

KAKO KONZUMIRATI PROTEINSKI PRAŠAK?

Proteinski prašak možeš konzumirati u obliku napitka, koji se priprema u nekoliko sekundi. Možeš ga popiti sa vodom ili sa mlijekom. Naravno, ako želiš dobiti na masi, preporuča se uzimati ga s mlijekom jer su to dodatne kalorije a mlijeko je samo po sebi dodatan protein kao i unos dodatnih kalorija.

Sljedeće, možeš ih dodati u doslovno bilo što: zdrave slastice, smoothije, jogurt.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVOR NA OVU TEMU

 • Kada konzumirati proteinski prah?

  Proteinski prašak se može uzeti u bilo koje doba dana, ali ga se preporuča uzeti nakon treninga kako bi se mišići i tijelo obskrbili potrebnim nutrijentima za rast. Dnevno se može uzeti 1-3 mjerice proteinskog praška.

 • Kada ću vidjeti prve rezultate ako uzimam proteine za debljanje?

  Proteinski prašci su podrška u izgradnji mišične mase i zdravom debljanju. Kako bi se vidjeli prvi rezultati, nije dovoljno samo konzumirati proteinski prašak, već i unositi proteine i ostale nutrijente kroz zdravu i balansiranu prehranu. Ako svaki dan u tijelo unosite svoju preporučenu dozu proteina za rast i u kalorijskom ste plusu, unosite 200kcal-500kcal više na dan, u tjedan dana možete dobiti i do 0.2kg-0,5kg.

 • Mogu li se udebljati od proteinskog praha?

  Ne deblja se od samog proteinskog praha, već od ukupnog kalorijskog unosa koji unosite tokom dana. Proteinski prašak je samo dodatna podrška na tom putu, jer mnogima može biti izazov na početku unijeti dovoljnu količinu proteina u organizam. 

 • Koliko porcija proteinskog praha moram uzeti u danu kako bi se udebljao/-la?

  Preporučena doza većine proteinskih prašaka u danu je 1-3 mjerice. No svakako je važno da prije upotrebe pročitate i preporuku proizvođača.

 • Kako izračunati dnevni unos proteina?

  Dnevni unos proteina ovisi o nekoliko parametara: o cilju koji se želi postići, načinu života, tjelesnoj aktivnosti i zdravstvenom stanju pojednica. Imajući na umu prethodno navedeno, ipak, svoj dnevni unos proteina možete izračunati na sljedeći način: broj kilograma koji želite postići, npr 57kg pomnožite sa 2,2kg i dobiti ćete broj proteina koji morate konzumirati u danu (125,4g) za izgradnju mišića. Naravno, važan je i ukupan unos kalorija tokom dana.

 • Koje su nuspojave ako uzimam protein u prahu za debljanje?

  Važno je na pomenuti da se konzultirate sa stručnjakom (trenerom, nutricionistom, liječnikom) ako imate neka zdravstvena ograničenja. Proteini su sigurni za večinu, no, kod nekih ljudi može izazvati probavne smetnje u vidu nadutosti, zatvora, plinova i proljeva. U rijeđim slučajevima može doći do alergijski reakcija, kao i kod svakog drugog proizvoda koji nikada niste koristili. 

🍑

Kristina Mikolčić, bacc.med.techn i osobni trener za žene

Kristina Mikolcic - Medical Nurse and Fitness Trainer

Helping women to become their most sensual selves thorugh fitness & dance

@kristinabodylab

@kristinamikolcic

support@kristinamikolcic.com

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?