...

Celulit - TOP VODIČ za uklanjanje celulita (čak 90%)

kako se riješiti celulita

Celulit ili narodno rečeno “narančina kora”, nakupina je masnih naslaga u podkožnom tkivu u obliku udubina i čvorića vidljivih na koži. Najkritičnije zone za pojavu celulita su noge, stražnjica, područje iznad koljena, trbuh i ruke. 

Nekada znak  bogatstva a danas znak lošeg životnog stila, prehrane i manjka tjelesne aktivnosti; celulit je postao jedan od velikih estetskih problema. U svijetu se troše milijarde u borbi protiv celulita; od različitih krema, anticelulitnih  tretmana do skupih i modernih tretmana u poliklinikama.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

U odnosu na muškarce, žene su prirodno sklonije nakupljanju masnih naslaga te ih samim time teže sagorijevaju.  Uzrok toga je raličit hormonski status i karakteristike oba spola. 

Što se tiče sklonosti celulitu , nije istina da su mu sklone samo osobe povećane tjelesne težine. Celulit se pojavljuje i u osoba normalne tjelesne težine ili čak djevojaka koje su mršave. 

Prije nego li krenemo na uzročnike  celulita, važno je napomenuti  2 stvari: celulit je sastavni dio ženskog tijela i celulit nije bolest.

Naravno, “san snova” većine žena je imati što manje celulita a što čvršću stražnjicu ili zategnute i vretenaste noge. Međutim, važno je izgraditi pozitivnu sliku o sebi, ne postavljati nerealne ciljeve i shvatiti da je svaka žena drugačija i jedinstvena na svoj način.

Uzroci celulita

Različiti faktori utječu na pojavu celulita, a nastavku pročitaj koji su mogući čimbenici:

  • genetika – jedan od glavnih uzročnika ali svakao ne i jedini. Ako ga tvoja majka ima, velika je moućnost da ćeš mu i ti biti sklona (genetska predispozicija)
  • nedovoljna tjelesna aktivnost – tjelesna aktivnost povećava dodotok krvi i kisika u mišiće te su stanice dobro prokrvljenje. Kada se osoba dovoljno ne kreće (puno sjedi) i ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću, mišići su nedovoljno opskrbljeni hranjivim tvarima i to pospješuje ili povećava vidljivost celulita.
  • prehrana – loša i neuravnotežena prehrana također pospješuju nastanak celulita. Samo malom korekcijom prehrane i dodavanjem nekih suplemenata, već jako puno možeš doprinijeti spriječavanju nastanka celulita (ali nije dovoljno samo ovaj faktor korigirati, treba raditi na svemu)
  • različite bolesti koje usporavaju metabolizam i utječu na hormonalnni status – na primjer hipotireoza ( stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače te dolazi do usporavanja metabolizma. Takve osobe se osjećaju slabo, pospano, bezvoljno, koža je blijeda, skloniji su debljanju te je razina kolesterola u krvi povećana) ili dijabetes (poremećaj metabolizma karakteriziran povišenim vrijednostima šećera u krvi radi poremećaja izlučivanja ili stvaranja inzulina. Tijelo ima ograničene kapacitetete za skladištenje šećera u mišićima i jetri. Kada se ta granica prekorači, tijelo počinje skladištiti šećere u obliku masti)
  • hormonalne promjene – menstrualni ciklus također utječe na pojavu celulita. Kako? Prije mjesečnice izlučuju se enzimi koji uništavaju kolagen koji koži daje elastičnost i čvrstoću. Zatim, hormon estrogen koji je u odnosu na muškarce prirodno niži u žena. On također ima utjecaja na čvrstoću i elastičnost kože te općenito cirkulaciju u tijelu. Također, estrogen prirodno oko 30-tih godina počinje opadati u tijelu žene.
  •  dehidracija – optimalna hidracija važna je za zdravlje cijelog organizma. Ona koži daje zdrav izgled, sjaj, punoću i zategnutost.
  • preuska odjeća – također smanjuje normalnu prokrvljenost/cirkulaciju u tijelu. 

Kako se (lako) riješiti celulita

Je li se uistinu lako riješiti celulita? I postoji li neki magični postupak koji će zauvijek ukloniti te masne naslage, udubine i čvoriće?

Takva čarobna pilula i riješenje za celulit ne postoje – to je jedna velika zabluda. 

Nadalje, ne postoji jedan postupak koji će potpuno i zauvijek riješiti problem sa celulitom. Sada već znamo zašto, zbog skupa faktora koji su međusobno povezani i utječu na njegov nastanak.

Ali, ako ćeš se pridržavati smjernica koje ćemo ovdje navesti, biti uporna i dosljedna, postići ćeš rezultate koji će biti vidljivi i biti ćeš zadovoljna. 

Stoga, rješavanju celulita treba pristupiti holistički, odnosno, djelujuće na sve faktore(uzročnike) navedene u gornjem tekstu, stoga, krenimo.

kako smanjiti celulit

1. POKRENI SE

Ovo znaš i sama, ali gdje pronaći pravu motivaciju, zar ne? Reći ću ti jasno i kratko: ako ne možeš pronaći motivaciju čak i kada imaš sve alate kako postići cilj, onda to ne želiš dovoljno jako. Probudi se iz snova želja i kreni raditi. Upiši tečaj plesa, umjesto tramvaja kreni na posao pješke ili biciklom, vježbaj kod kuće, upiši se sa prijateljicom na grupni trening, rolaj se, koristi stepenice umjesto lifta, kreni u teretanu. Bezbroj je mogućnosti, ali odaberi nešto i kreni. Što prije kreneš topiti višak masnih naslaga, iznojavati te toksine i dovoditi više kisika u mišiće, tvoje tijelo će se početi mijenjati i vijdeti ćeš kako se celulit smanjuje. 

Također, želim se dotaknuti djevojaka/žena koje su normalne tjelesne težine ili čak mršave a vode borbu sa celulitom, smanjite kardio treninge a povećajte treninge snage (trening sa utezima) sa kraćim HIIT treninzima (trening visokog intenziteta). Tvoj cilj je “natjerati” mišiće na rast a ne ih još više smanjivati i “isušivati”.

 

2. JEDI ZDRAVO

Izbaci mliječne proizvode poput sira, jogurta i mlijeka (sadrže jako puno šećera – laktoza), pekarske proizvode, “junk food”šećere, slatke sokove, šećere u kavi, smanji unos soli. Nemoj izbaciti večeru, neka ti to ne pada na pamet, samo biraj zdravije opcije. Uvedi u svoju prehranu više voća, povrća, kvalitetnih ugljikohidrata (batat, zobene pahuljice, riža, integralna tjestenina), ribu, jaja, piletinu, govedinu, kokosovo ulje, maslinovo ulje.

3. UNOSI DOVOLJNO TEKUĆINE

Minimalno 2 litre tekućine na dan. Uvijek biraj opcije za koje 100% znaš da nemaju dodatne zaslađivače: voda, čajevi, cijeđeni sokovi, s time ne  možeš pogriješiti. Potanuti ćeš tijelo na izljučivanje štetnih tvari te ćeš ga istodobno obskrbiti hranjivim tvarima.

4. PRESTANI ILI BAREM SMANJI KONZUMACIJU ALKOHOLA I CIGARETA

Cigarete začepljuju krvne žile jer pospješuju nakupljanje kolesterola u njima a već znamo da loša cirkulacija utječe na pojavu celulita. Alkohol s druge strane radi disbalans hormona te loše utječe na probavni i krvožilni sustav.

5. SPAVAJ BAREM 6-7 SATI 

Dovoljna količina sna pomaže tijelu da se regenerira (obnovi) od dnevnog stresa. Manje stresa u tijelu znači manje “hormona stresa” (kortizol) koji uvelike pridonosi nakupljanju dodatnih masnih naslaga u tijelu.

6. UVEDI SUPLEMENTE U PREHRANU

Na tržištu postoje različite opcije, možeš isprobati sve ili ništa od toga. Više o ovoj temi biti će u nekom od narednih članaka a to tada, ukratko da pojasnim. Fat burneri (pomažu u topljenju masti), kreatinin (daju više snage za maximalan trening) te Omega 3 masne kiseline (potiće proizvodnju kolagena i smanjenje upalne procese u organizmu).

7. KRENI NA MASAŽU

Masaža opušta mišiće i tijelo, regenerira tijelo od stresa te dodatno pospješuje cirkulaciju u mišićima. Treba li objašnjavati dalje?

8. ISPROBAJ ANTICELULITNE TRETMANE 

Osobno nemam iskustva sa anticelulitnim tretmanima ali u kombinacijim sa svime, svakako mogu doprinijeti rezultatima i ubrzati proces. Možeš isprobati masažu za poticanje limfe, mezoterapija, maderoterapija, laser, radiovalovi,.. 

9. KRENI U SAUNU 

Sauna ne topi masne naslage, ali će pospješiti uklanjanje toksina i nepotrebnu vodu iz organizma van. To će učiniti celulit manje vidljivim.

10. VODI BRIGU O SVOJOJ KOŽI 

Uradi piling cijeloga tijela i koristi hranjive kreme ili ulja za tijelo. Redovita njega kože održava kožu čvrstom, elastičnom i zategnutomje. Stoga, uvedi u svoje rituale ljepote i brigu za ostale djelove tijela, ne samo za lice. 

11. PRESTANI NOSITI PREUSKU ODJEĆU

Osim što je neudobna i osjećaš se kao umotana u celofan, smanjuje normalnu cirkulaciju u nogama i dodatno pospješuje nastanak celulita

12. URADI SISTEMATSKI PREGLED BAREM 1X GODIŠNJE

Vodi brigu o svome zdravlju, ne odgađaj kontrolu i ne čekaj prve simptome i znakove. Čak i obično nakupljanje celulita, koje je u žena normalno, zapravo može upučivati u neke metaboličke bolesti. Kreni na vrijeme.

Kao što vidiš, mnogo je načina kako se riješiti tog tvrdokornog celulita ali u svemu, ključ je volja i dugotrajan rad, nema lakog i brzog riješenja.

Kada dođeš do željenog rezultata, posao nije gotov, sada rezultate treba zadržati. Celulit je kao “jojo efekt”, vraća se čim se opustiš i kreneš ponovno jesti svu tu lošu hranu i prestaneš se kretati. 

Zapamti, budi jaka jer ti kreiraš svoje navike, ne one tebe.

K.

How to dance sexy

How to dance sexy? Your sexy dance FULL GUIDE

Want to dance in a sexy way and with confidence? You have come to the right place.
Whether you want to become a sexy dancer for yourself or your partner, dancing sexy at the beginning can make us feel weird, nervous, awkward, or ashamed.
But despite that, every woman can overcome these feelings (because what can’t we do, duh), and master some sexy dance moves.

Read More »
How to lose weight by dancing

How to lose weight by dancing

Lose weight by dancing from the comfort and privacy of your home. Discover dance styles that will help you to shed the fat in the most convenient, fun and financially less demanding way.

Read More »