...

4 Najbolja Suplementa za Rast Gluteusa

Ako želiš povećati svoj gluteus, osim kvalitetne prehrane i dobro strukturiranog treninga, naše mišiće gluteusa želimo podržati i kvalitetnom suplementacijom. U nastavku ovog članka saznaj koji su to najbolji suplementi za rast gluteusa i na što je potrebno obratiti pažnju (cijena, sastojci proizvoda, kako ih koristiti i moguće nuspojave.

Donosimo ti 4 najbolja suplementa za povećanje gluteusa: proteini, BCAA, kreatin i vitamin D3.

Ako te zanima detaljnije o ovoj temi, i želiš znati koji su to ostali faktori koji će utjecati na tvoje rezultate, prouči naš detaljni vodič:  Kako se ZDRAVO UDEBLJATI i POVEĆATI MIŠIĆNU MASU.

Facebook
Twitter
Email
Pinterest
WhatsApp

Table of Content

1. Proteini

Ako želimo povećati i izgraditi glutes, adekvatan unos proteina od esencijalne je važnosti. Proteini grade naše mišiće. A kako bi mišići sintetizirali/stvorili nova mišična vlakna nakon stresnog treninga, potrebno je da u naš organizam unesmo dovoljnu količina proteina. 

Unos proteina po kilogramu tjelesne mase će kod svake osobe varirati, ovisno o cilju, razini tjelesne aktivnosti tokom dana, i ostalim individualnim faktorima (dob, zdravstveno stanje, i slč.) 

Kako izračunati svoj individualni unos proteina? Odprilike bi taj broj trebao biti između 1,2-2,2 g po kg tjelesne mase. Svoj dnevni unos proteina izračunati ćeš tako što ćeš pomonožiti svoju trenutnu kilažu sa okvirno 1,2 g proteina, te ćeš dobiti ukupan broj proteina koji je potrebno konzumirati u toku dana.

Kako unijeti dovoljnu količinu proteina kako bi podržali rast gluteusa? Kroz prehranu i proteinske šejkove. Proteinski prašak ne može biti zamjena za kvalitetan i balansiran obrok, ali svakako nam može biti pomoć i podrška na tom putu.

Ponekad smo u žurbi, i nemamo vremena da kuhamo, i da kroz svaki obrok osiguramo svome tijelu adekvatan unos proteina. I upravo u tim situacijama proteinski šejkovi su sjajno riješenje kako bi osigurali našim mišićima glutesa dovoljnu količinu proteinima. Također, odlična stvar je ta što proteine možemo koristiti u bilo koje doba dana, različitim kombinacijama u obroku (smoothie, zdravi kolači, kaše) osobito nakon treninga, a preporučena dnevna doza je 1-2 mjerice.

Na tržištu ćete pronaći beskonačan broj proteina, stoga svatko može pronaći protein i za sebe, i prema svojim prehrambenim preferencama: mliječni, bez laktoze, veganski i vegetarijanski proteinski prašci. Ovdje možeš saznati neke od najboljih proteina za rast gluteusa te dobivanje na mišičnoj, kao i njihovu cijenu, sastav, te mliječne, veganske i vegetarijsnke varijante.

I zadnja stvar važna za naglasiti, ako prvi puta uzimaš suplemente za rast gluteusa/mišične mase, važno je da se posavjetuješ sa stručnom osobom: nutricionist, trener, liječnik, iskusni prodavač u prodavaonici u kojoj uzimaš proteine radi rijetkih, ali mogućih nuspojava. Nekima će proteinski prašak smetati i možda uzrokovati probavne i kožne smetnje, te je upravo iz tog razloga važno da se na početku posavjetuješ sa iskusnim stručnjacima.

Proteinski prašak

2. Kreatin

Po našem mišljenju, kreatin je sljedeći suplement koji možeš uzimati ako za cilj imaš povećanje i rast gluteusa i mićne mase općenito.

Djeluje tako što će ti dati više energije i snage tokom treninga (ja ga osobno volim koristiti kada sam u fazi #gainsa), trening ćeš odraditi još kvalitetnije i zaista ćeš osjetit i vidjeti onaj pump u svojim mišićima.

Kreatin dolazi u dva oblika, kao nezašećereni prah koji se može pomiješati s vodom ili tvojim omiljenim napitkom i u kapsulama. Postoje dvije faze, faza punjenja i faza održavanja. Uobičajena doza za punjenje je 20-25 grama, 4-7 mjerica u danu, tijekom 5-7 uzastopnih dana. Nakon toga se prelazi u fazu održavanja, što je 3-5 grama kreatina po danu. Također, postoji i varijanta da se preskači faza punjenja i odmah se prelazi na dozu održavanja od 3-5 grama kreatina dnevno.

Postoji nekoliko vrsta kreatina, uključujući puferirani kreatin, kreatin hidroklorid, kreatin nitrata i kreatin monohidrat. Međutim, kreatin monohidrat je najbolje proučavan i najkorišteniji.

Moguće nuspojave kod konzumacije kreatina su također probavne smetnje, a osobama s bubrežnim smetnjama se ne preporuča.

Za još više detalja o kreatinu, klikni ovdje.

Kreatin prašak i kapsula

3. (BCAA) Branched-chain aminokiseline

BCCA prašak

Treći na listi najboljih suplemenata za povećanje gluteusa je BCAA, koji možemo naći u kapsulama, kao zaseban prah ili već pomješan za proteinskim praškom.  Preporučena dnevna doza je najmanje 5-10 g BCAA-a po kilogramu tjelesne težine prije treninga i nakon. 

Moguće nuspojave: konzumiranje većih doza BCAA može rezultirati probavnim smetanjama, povećanjem apetita a osobama koje imaju poremaćaje u radu jetre se preporuča kozultacija sa stručnjakom.

Također, BCAA se uzima na duži rok (10+ dana) kako biste vidjeli značajne rezultate na gluteusima. Važno je također uzimati ga na dane kada ne vježbate, kao i na dane kada vježbate.

Dolazi i u veganskoj varijanti.

4. Vitamin D3

Izvori vitamina D3

Studije pokazuju da vitamin D3 utječe na povećanje mišićne snage, oporavak mišića, pomaže u sintezi novih mišićnih vlakana, smanjuje rizik od nastanka ozljeda i važan je za zdravlje kostiju. 

Vitamin D3 osiguravamo našem tijelu putem izlaganja sunčevoj svjetlosti (što je u hladnije dane znatno smanjenjo, i zbog toga tijelo trebamo dodatno podržati), kroz samu prehranu i dodacima prehrani.

Preporučena dnevna doza vitamina D3 je 600 IU (15 mikrograma), a može se povećati i na 2000-5000 IU kod izgradnje mišića gluteusa. Oko vaše idealne mjere svakako se preporuča konzultirati sa liječnikom. 

Vitamin D3 dolazi u kapsulama i možemo ga naći u hrani poput jaja (žumanjak), riba, riblje ulje, kravlje i kozje mlijeko, jetra, naranča, maslac.

Izvori vitamina D3

NAJBOLJA KOMBINACIJA ZA RAST GLUTEUSA

Ako je tvoj cilj povećati i oblikovati gluteus, suplementacija je samo jedna od djelova ove puzzle. Za postizanje najboljih i maksimalnih rezultata, važan je kvalitetan i dobro strukturirani plan i program treniga i prehrane. 

Kako bi ostvarila svoje rezultate i fitnes ciljeve, ne moraš nužno ići u teretanu. Rezultate možeš postići i kod kuće. Ako želiš da te ja vodim kroz ovaj proces, onda te pozivam da provjeriš moj kućni program Fit & Ženstvena u kojem imaš upravo sve što ti treba kako bi postigla svoj #bootygoals.

Sažetak:

Najbolji suplementi koji će podržati rast vaših gluteusa su proteini, BCAA, kreatin i vitamin D3. Ako već neko vrijeme vježbate, ali rezultati izostaju, ovo su suplementi koji će podržati vaš napredak.

Imajte na umu također, da je za postizanje najboljih rezultata osim suplemenata za rast gluteusa, važna pravilna rutina vježbanja za gluteus, pravilan izbor vježbi, te kvalitetna prehrana (pogledajte također i naš kompletni vodič “Kako povećati i učvrstiti stražnjicu”) . Uz strpljivost, rad i disciplinu, vaši rezultati neće izostati. Ako ipak odlučite da vam je potrebna podrška i profesionalnost na tom putu, slobodno nam se javite za vašu besplatnu konzultaciju.

NAJČEŠĆE PITANJA

Kako odabrati najbolje suplemente za rast gluteusa?

Ako se pitate kako odabrati najbolji suplement za rast gluteusa, evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru najboljeg suplementa za rast gluteusa.

Cijena: želite odrediti koliko ste mjesečno spremni i u mogućnosti izdvojiti za vašu suplementaciju. Na tržištu ćete uvijek naći različite cijene i proizvode prikladne za svačiji budžet. 

Sastojci: ako ste financijski ograničeni, birajte proizvode koji u sebi imaju više sastojaka koji će podržati rast vaših gluteusa, poput proteinskih prašaka u kombinciji sa BCCA.

Nuspojave: neki suplementi imaju više nuspojava od drugih, pa pažljivo birajte vaš izbor i svakako se posavjetujte sa stručnjakom 

Koristi: odredite koje koristi najbolje zadovoljavaju vaše potrebe.

Koji suplement najviše pomaže u rastu gluteusa?

Kreatin je najpopularniji suplement među bodybuilderima za rast mišića, uključujući i rast gluteusa. Jedan od razloga zbog kojih je popularno koristiti kreatin za dobitak gluteusa je što daje dodatnu energiju za trening i mišići jako brzo daju vidljive rezultate.

Gdje kupiti dodatke za rast gluteusa?

Dodatke za povećanje veličine stražnjice možete kupiti u trgovinama prehrambenih proizvoda, trgovinama zdrave hrane i na internetu. Proteinske praške i vitamin D3 vjerojatnije ćete pronaći u vašoj lokalnoj trgovini, pa bi trgovina zdrave hrane ili online trgovina mogla biti bolji izbor kada tražite kreatin ili BCAA.

Jesu li suplementi za rast gluteusa skupi?

Cijene suplemenata za rast gluteusa i mišića variraju, pa tako na tržištu možete naći one nižeg i višeg cjenovnog ranga. Sve navedene proizvode možete pronaći već po cijeni od 20€ po proizvodu, a vitamin D3 i manje.

Djeluju li dodaci za rast gluteusa?

Suplementi za rast gluteusa djeluju i daju sjajne rezultate ako su i svi ostali parametri poput treninga, prehrane, odmora itd. zadovoljeni.

🍑

Kristina Mikolčić, bacc.med.techn i osobni trener za žene

Kristina Mikolcic - Medical Nurse and Fitness Trainer

Helping women to become their most sensual selves thorugh fitness & dance

@kristinabodylab

@kristinamikolcic

support@kristinamikolcic.com

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?

Želiš moje analizu i pomoć oko svojih fit ciljeva?